Preoții din Protopopiatul Moinești s-au întâlnit în ședințe administrativ-tematice cu măsuri speciale. În acest trimestru, pentru ședințele stabilite în zilele de 3 și 5 noiembrie s-au luat măsuri de siguranță sanitară stricte.
Cu binecuvântarea Înalpreasfințitului Părinte Ioachim, Arhiepiscopul Romanului și Bacăului, și sub directa coordonarea a părintelui protopop Costel Mareș, preoții din cele 8 Cercuri Pastorale s-au întalnit astfel: marți, 3 noiembrie, la Mănăstirea Cotumba, preoții din 4 Cercuri Pastorale, iar joi, 5 noiembrie, la biserica „Sfântul Ioan Botezătorul” din satul Schitu Frumoasa, preoții din celelalte 4 Cercuri Pastorale.
Ședințele s-au desfășurat după un program bine stabilit. Mai întâi s-a oficiat Sfânta Liturghie și slujba parastasului pentru ctitorii bisericilor.
În partea doua, au fost prezentate temele pregătite cu acest prilej, teme propuse de către Sfântul Sinod al Bisericii Ortodoxe Române pentru anul 2020 – Anul omagial al pastorației părinților și copiilor și Anul comemorativ al filantropilor ortodocși români.
La ședința din ziua de 3 noiembrie, părintele Burlacu Marius, de la Parohia Sulța a prezentat într-un format PowerPoint lucrarea cu titlul „Criza actuală a familiei creștine cheamă Biserica la o pastorație intensă a părinților și a copiilor” atingând în prezentarea acesteia probleme precum preocuparea Bisericii pentru pastorația părinților și copiilor, familia creștină, impactul distructiv al prozelitismului religios, precum și identificarea de soluții care să sprijine activitatea Bisericii de pastorație a părinților și copiilor.
La întâlnirea din ziua de 5 noiembrie, părintele Sardeni Bogdan, de la Parohia Băhnășeni, a susținut tema „Filantropia creștină – coordonată esențială a activității Bisericii”. În alcătuirea acestei lucrări, părintele Sardeni Bogdan a punctat 4 aspecte:
- Reperele scripturistice și patristice privind rolul filantropiei țn viața creștină;
- Filantropia creștină exemplificată de sfinții părinți;
- Aspectele sociale, medicale și educaționale ale filantropiei creștine;
- Acte de filantropie creștină în istoria Bisericii Ortodoxe Române: bolnițele, școlile și centrele bisericești de asistență socială.
În ultima parte a întrunirilor au fost aduse la cunoștință și dezbătute probleme administrative, dar au fost reiterate regulile organizatorice și metodele de prevenție ce trebuiesc comunicate și puse în aplicare de către toți credincioșii, pentru a se feri de infecția cu noul coronavirus (Covid-19).
Părintele protoiereu Costel Mareș a adresat mulțumiri Înalpreasfințitului Părinte Arhiepiscop Ioachim, pentru binecuvântarea oferită cu prilejul acestor întruniri desfășurate în acest format.
Pr. Cristian-Ioan Balaban