Sâmbăta, 10 mai, la Centrul Eparhial din Roman a avut loc festivitatea de premiere a Concursului Național Catehetic „Mărturisirea Jertfelnică a dreptei credințe – Moștenirea unui secol de patriarhat pentru copii și tineri”.
Evenimentul a debutat cu participarea tinerilor la slujba Vecerniei în Catedrala Arhiepiscopală „Sfânta Cuvioasă Parascheva” din Roman, moment în care au mulțumit Bunului Dumnezeu pentru binefacerile revărsate asupra lor. Premierea festivă a avut loc la sala „Mitropolit Dosoftei” din incinta Centrului Eparhial, acolo unde cele 15 parohii calificate la etapa finală eparhială au fost premiate.
Cuvântul de bun venit a fost rostit de către părintele consilier eparhial, Valentin Băltoi care a subliniat truda depusă de către cele 107 parohii participante în cadrul Concursului Național Catehetic și importanța organizării anuale al unui astfel de eveniment.
„Astăzi, la Centrul Eparhial de la Roman este o zi a bucuriei, a tinereții și a excelenței. După ce ne-am întâlnit în rugăciune în Catedrala Arhiepiscopală închinată Sfintei Parascheva, pentru a mulțumi tinerilor și formatorilor lor care s-au ostenit timp de șase luni de zile în fiecare parohie pentru implementarea Concursului Național Catehetic de anul acesta, ne aflăm în sala închinată Sf. Ierarh Dosoftei pentru cea de-a doua parte a evenimentului de astăzi, care presupune premierea celor 15 proiecte câștigătoare ale fazei eparhiale. Luna mai, prin evenimentele care se desfășoară în perioada aceasta, putem spune că are un caracter deosebit deoarece în zilele de 15 și 16 mai este omagiată personalitatea ilustrului ierarh Melchisedec Ștefănescu, iar cu prilejul acestui eveniment, cu binecuvântarea Înaltpreasfințitului Părinte Arhiepiscop Ioachim, de-a lungul a 25 de ani, întotdeauna sunt desfășurate numeroase activități religioase și culturale, printre care și activități catehetice. Anul acesta Concursul Național Catehetic reflectă tematica Anului omagial al Autocefaliei Bisericii Ortodoxe Române și a Centenarului Patriarhiei Române și Anului comemorativ al duhovnicilor și mărturisitorilor ortodocși români din secolul al XX-lea și s-a desfășurat de-a lungul a șase luni de zile, începând cu luna decembrie. În urma evaluării, am observat că au participat la acest concurs peste 1500 de tineri, ceea ce constituie un record pentru eparhia noastră”.
Delegatul Înaltpreasfințitului Părinte Arhiepiscop Ioachim la acest eveniment a fost părintele arhimandrit Pimen Costea, vicar eparhial, care în cuvântul său a subliniat importanța catehezelor și a lucrării învățăturilor creștine și a Cuvântului lui Dumnezeu în inimile tinerilor.
„Demersurile pe care le fac păstorii voștri, preoții din parohii, formatorii voștri din școli, profesorii de religie sunt extraordinar de importante pentru viitorul vostru și pentru dezvoltarea voastră viitoare, deoarece cateheza prin excelență nu este o chestiune teoretică, așa cum majoritatea tind să creadă ci este mai mult decât atât. Ceea ce am observat în aceste șase luni de când a început derularea acestui proiect național catehetic m-a bucurat pentru că părinții s-au implicat nu doar în împărtășirea unor informații pur tehnice despre învățătura de credință ci au încercat să le exemplifice și să vă implice efectiv în taina de dincolo de litere a acestor cateheze. Acest lucru presupune cateheza, împărtășirea cu Dumnezeu, luminarea minții, curățirea inimii și îndumnezeirea fiecăruia în parte. De aceea, nu rămânem doar la nivel pur teoretic, învățând pe de rost niște cuvinte pe care să le putem spune mai departe ci încercăm ca acele cuvinte să fie lucrătoare.
M-am bucurat atât de mult în seara aceasta când am rostit împreună rugăciunea Tatăl Nostru în biserică, nu e o chestiune teoretică nici aceasta, ci presupune că voi mergeți în mod regulat la biserică și că alături de părinții voștri, de preotul din parohie și profesorul de religie faceți mai mult decât a învăța niște cuvinte și pentru asta Dumnezeu o să vă răsplătească în timp. De asemenea, mintea voastră o să se lumineze deoarece cuvântul acesta al lui Dumnezeu este lucrător, ajunge până la inimă pe care o face să simtă, să vibreze și să lucreze.
În evaluarea acestor lucrări pe care le-am avut în atenție au fost și aceste elemente tehnice legate de modul în care au fost redactate tezele, de modul în care au fost aplicate ele practic în viața celor care au participat la ele, iar după întocmirea acestor evaluări, 15 dintre lucrările participante la concurs au ajuns în faza finală, iar câștigul vostru este deasupra câștigului pe care noi astăzi încercăm să-l onorăm, acela depus prin munca și efortul vostru”.
De asemenea, în cadrul evenimentului, părintele inspector eparhial, Vlad Țuțurlan a transmis un mesaj tuturor participanților.
„Ziua de astăzi îmbracă o frumoasă haină a bucuriei și este încununată de aceste frumoase rezultate care, așa cum a menționat părintele vicar, nu sunt cele care definesc personalitatea noastră, nu sunt cele poate care să arate truda pe care o depunem în fiecare zi, cert este că încercăm atât cât putem și noi să aducem o cărămidă la formarea dumneavoastră duhovnicească și prin momentul de astăzi ne dorim să aducem un strop de bucurie și de festivitate pentru ceea ce ați împlinit”.
În cadrul Concursul Național Catehetic, implementat de Arhiepiscopia Romanului și Bacăului, s-au înscris 107 parohii, iar dintre acestea 15 au ajuns în faza finală. Cu binecuvântarea Înaltpreasfințitul Părinte Ioachim, Arhiepiscopul Romanului și Bacăului, pe lângă cele trei premii mari și cele patru mențiuni principale, fiecare grup care s-a distins într-un anumit fel sau altul prin activitatea depusă a primit un premiu special, în semn de prețuire și binecuvântare și prin care s-a dorit încununarea muncii și a activității acestora.
Parohiilor participante le-au fost acordate următoarele premii:
- Premiul pentru originalitate (Parohia Corbasca, Protopopiatul Sascut);
- Premiul pentru creativitate (Parohia Rediu, Protopopiatul Roman);
- Premiul pentru cea mai dinamică echipă (Parohia Podul Turcului II, Protopopiatul Sascut);
- Premiul pentru cea mai bună activitate culturală (Parohia Vad Iucșa Protopopiatul Roman);
- Premiul pentru activitatea cu cel mai mare impact asupra comunității (Parohia Blidari, Protopopiatul Onești);
- Mențiune specială (Parohia Moldoveni, Protopopiatul Roman și Parohia Poduri, Protopopiatul Moinești);
- Mențiune (Parohia Berești Bistrița II, Protopopiatul Bacău, Parohia Bălăneasa, Protopopiatul Onești, Parohiei Enăchești și Parohiei Berești Tazlău, Protopopiatul Moinești);
- Locul al treilea (Parohia Cotumba, Protopopiatul Moinești și Parohia Dofteana, Protopopiatul Onești);
- Locul al doilea (Parohia Orbeni II, Protopopiatul Sascut);
Locul întâi a fost acordat Parohiei Precista, Protopopiatul Bacău, care va reprezenta Eparhia Romanului și Bacăului la faza națională a Concursului Național Catehetic, în data de 21 mai, la Catedrala Patriarhală din București.
Evenimentul a fost organizat cu binecuvântarea Înaltpreasfințitului Părinte Arhiepiscop Ioachim și de către Sectorul Cultural al Arhiepiscopiei Romanului și Bacăului.
(Răzvan Constantin Popovici)