În ajunul sărbătorii "Pogorârea Sf. Duh" Preasfințitul Părinte Ioachim Băcăuanul a fost în mijlocul obștii Mănăstirii Cotumba, slujind Sfânta Liturghie în biserica cu hramul "Pogorârea Sf. Duh" alături de un sobor de preoți și diaconi, în prezența a numeroși credincioși din satele învecinate.
În ajunul sărbătorii "Pogorârea Sf. Duh" Preasfințitul Părinte Ioachim Băcăuanul a fost în mijlocul obștii Mănăstirii Cotumba, slujind Sfânta Liturghie în biserica cu hramul "Pogorârea Sf. Duh" alături de un sobor de preoți și diaconi, în prezența a numeroși credincioși din satele învecinate. În cadrul slujbei, Preasfinția Sa a săvârșit două hirotonii, una întru preot pe seama Mănăstirii Cotumba și alta întru diacon pe seama Mănăstirii Calapodești.
Mănăstirea Cotumba face parte din salba de biserici închinate "Pogorârii Sf. Duh" de pe Valea Trotușului și a fost ridicată la mijlocul secolului al XVIII-lea, fiind atestată documentar pentru prima oara în anul 1757 într-un zapis al starețului de atunci al mănăstirii, Pahomie, considerat a fi întemeietorul acestui lăcaș. După secularizarea lui Cuza, Mănăstirea Cotumba a devenit biserică de mir. Lăcașul de cult a fost distrus în Primul Război Mondial și reclădit în 1929. Așezământul monahal a fost redeschis ca mănăstire de maici în 1995, primele dintre ele venind aici tocmai de la Mănăstirea Brâncoveni de lângă Slatina, împreună cu vrednicul de pomenire Protos. Mardare Gheorghe. Anii următori au adus împlinirea unui vis pentru mica obște, fiind ridicată aici o biserică măreață în stil ștefanian, în mijlocul mănăstirii Cotumba, cu hramul "Sf. Treime", un simbol al ortodoxiei mărturisitoare spre a nu fi pierdute credința și tradiția din aceste locuri.