Într-un efort neobosit și profund umanitar, preoții de caritate din Arhiepiscopia Romanului și Bacăului s-au dedicat activ procesului de vindecare trupească și sufletească al celor bolnavi și aflați în suferință în diferite spitale și centre medicale din cuprinsul eparhiei.
Acești preoți misionari desfășoară activitate în diverse centre medicale și spitale publice, având un număr impresionant de peste 4000 de beneficiari. Printre aceste instituții se numără Căminul pentru Persoane Vârstnice Bacău (210 de paturi), Spitalul de Pneumoftiziologie Bacău (170 de paturi), Spitalul Buhuși (193 de paturi), Spitalul Municipal de Urgență Moinești (414 de paturi, 20 de paturi pentru internări de zi), Spitalul Județean Bacău (1361 de paturi, 75 de paturi pentru internări de zi), Spitalul Municipal „Sf. Ierarh Dr. Luca” (500 de paturi), Spitalul Municipal Roman (750 de paturi, aproximativ 30 de internări zilnice), Spitalul Orășenesc "Ioan Lascar" Comănești (80 de paturi pentru internări continue), Centrul de Abilitare și Reabilitare (100 de paturi și beneficiari), și Centrul Medico-Social de la Hârja (105 de paturi).
În cadrul acestor instituții, preoții dedicați efectuează periodic peste 7000 de vizite, oferind servicii religioase și consiliere spirituală atât celor internați, cât și celor dragi care îi însoțesc și se îngrijesc de starea lor de sănătate. Implicarea lor remarcabilă a contribuit semnificativ la procesul de vindecare, oferind nu doar sprijin spiritual, ci și un puternic sentiment de comuniune și solidaritate în fața suferinței umane.
În contextul Anului omagial și pastorației și îngrijirii bolnavilor, Sectorul Social Filantropic și Misionar al Arhiepiscopiei Romanului și Bacăului, de care aparține Departamentul de Misiune în cadrul căruia activează preoții de caritate, își propune o serie de activități care pun în valoare rolul rugăciunii și a terapiei spirituale în unitățile medicale. Mai multe activități deja derulate, precum:
- Săptămâna Culturii Naționale – impactul culturii asupra persoanelor cu deficiențe, boli, vârstnici;
- Ziua Internațională de luptă împotriva Cancerului;
- Ziua Mondială a Bolnavilor – activități cu preoții din spitale.
Acestor activități li se vor adăuga multe altele, dintre care amintim câteva:
- 21 martie, Ziua Mondială a Sindromului Down – activități specifice;
- Activități de incluziune socială, continue, cu beneficiarii din centrele de zi pentru copii din cuprinsul eparhiei;
- 2 aprilie, Ziua Mondială de Conștientizare a Autismului – simpozion la Hârja;
- 1 iunie, Ziua Mondială a Copilului – competiții sportive eparhiale cu premii și excursii pentru copiii și tinerii din eparhie diagnosticați cu boli rare;
- 28 – 29 septembrie, Ziua Internațională a Persoanelor Vârstnice – simpozion internațional dedicat persoanelor vârstnice organizat la Hârja și multe altele.
(Negru Gheorghe)