Parohia „Sf. Trei Ierarhi” Bacău a omagiat femeile nevăzătoare în cadrul Proiectului „Inimă de mamă”

Parohia „Sfinţii Trei Ierarhi” şi Asociaţia „Treime de Arhierei” din Bacău, desfăşoară în luna martie, cu binecuvântarea Înaltpreasfinţitului Părinte Arhiepiscop Ioachim, proiectul social-cultural şi misionar „Inimă de mamă”, ajuns la ediţia a IX-a, fiind inclus în calendarul activităţilor Pro Viaţă din cadrul Sectorului Social – Filantropic și Misionar eparhial, coordonat de părintele consilier Ilarion Mâţă.

În contextul „Anului omagial al pastorației și îngrijirii bolnavilor”, dar şi în contextul Lunii pentru Viaţă, tema anului acesta fiind „Construim împreună pentru viață”, activitatea a fost concentrată către doamnele cu deficienţă de vedere din cadrul Asociației Nevăzătorilor din România – Filiala Bacău. În acest sens au fost concepute mai multe activităţi socio-medicale şi cultural-educaţionale, care au drept scop integrarea persoanelor nevăzătoare în comunitate și oferirea sprijinului necesar într-un mod inclusiv.

Ziua de vineri, 8 martie 2024, a debutat cu Sfânta şi Dumnezeiasca Liturghie săvârşită de părintele paroh Aurel Cîrlan împreună cu preoţii slujitori Marian Gliga şi Mihai-Flavius Balaban, la care au participat numeroase persoane cu deficienţă de vedere. Întâlnirea a fost posibilă datorită implicării doamnei Laura Damian, Preşedinte al ANR Bacău, şi cu sprijinul doamnei Mariana Aburel, membră a ANR Bacău şi voluntar în cadrul Asociaţiei „Treime de Arhierei” Bacău.

Întrucât această zi „ne vorbeşte despre feminitate şi maternitate, despre taina vieţii, despre frumuseţe şi gingăşie”, toate doamnele şi domnişoarele au primit flori în semn de preţuire şi recunoştinţă, la care au fost adăugate şi alte daruri: o icoană reprezentând pe Sf. Cuv. Matrona din Moscova, o carte cu viaţa şi minunile acestei sfinte ocrotitoare a persoanelor nevăzătoare, precum şi poemul „Inimă de mamă”, alcătuit de Înaltpreasfinţitul Părinte Arhiepiscop Ioachim.

Partea a doua a întâlnirii s-a desfăşurat în Aşezământul socio-cultural parohial, unde au avut loc o serie de convorbiri duhovniceşti cu tema pocăinţei din pilda „Întoarcerii Fiului risipitor”. A urmat un moment artistic susţinut de către copilaşii Centrului de zi, elevi ai Şcolii Gimnaziale „Mihai Drăgan” din Bacău, care au interpretat sub coordonarea doamnelor profesoare cântece dedicate mamelor şi bunicilor.

Tot în cadrul proiectului „Inimă de mamă” copiii Centrului de zi au desfăşurat ateliere în care au confecţionat inimioare cu mesaje emoţionante pentru mame, finţele cele mai dragi din viaţa lor, fiind expuse în pridvorul bisericii.

Preoţii parohiei au mai împărţit flori tuturor doamnelor şi domnişoarele care au participat vineri seara la Taina Sfântului Maslu dar şi celor care au participat duminică la Sfânta Liturghie, continuând astfel bucuria de a dărui şi materializând îndemnul pe care Înaltpreasfinţitul Părinte Ioachim îl face în poemul „Inimă de mamă”, cel care a fost dăruit împreună cu florile: „Azi, în prag de primăvară, fiecare puișor / Să ofere mamei sale inima, ca mărțișor. / Iar pe pieptul ei de mamă, pe lângă doi motocei, / Să așeze, din iubire, și-un buchet de ghiocei.”

(Pr. B.M.F.)