În perioada 16 ianuarie – 27 martie, 2025 în Parohia „Precista” Bacău, cu binecuvântarea Înaltpreasfințitului Părinte Ioachim, Arhiepiscopul Romanului și Bacăului a fost implementat proiectul catehetic „Mari duhovnici români în secolul XX”, derulat în cadrul Concursului Național Catehetic „Mărturisirea jertfelnică a dreptei credințe-moștenirea unui secol de Patriarhat pentru copii și tineri”.
În data de 27 martie 2025 a avut loc cea de-a noua și ultima întâlnire din cadrul Concursului Național Catehetic, având ca temă „Omagierea Sf. Preot Mucenic Alexandru din Basarabia”, în contextul împlinirii a 107 ani de la unirea Basarabiei cu România
Manifestarea a început cu slujba parastasului pentru eroii care au realizat Unirea Basarabiei cu României, săvârșită de către preoții Constantin și Mihail Tomozei și a continuat cu evocarea de către doamna prof. de istorie Livia Liliana Sibișteanu a evenimentelor de acum 107 ani.
A urmat cateheza susținută de către părintele paroh Mihail Tomozei, despre viața pilduitoare și jertfelnică Sfântul Pr. Mc. Alexandru din Basarabia, canonizat în anul centenar, supranumit „patriarh al preoțimii din Basarabia”. Sfântul Alexandru a fost reprezentantul preoților basarabeni la votarea unirii Basarabiei cu România la 27 martie 1918 și pentru dragostea sa față de Hristos și de neamul românesc a primit mucenicia la vârsta de 80 de ani, într-un lagăr sovietic.
Au fost prezenți și voluntari ai Asociației Tradiții Militare Românești Bacău, coordonați de domnul colonel în retragere Stelian Petru Cojocaru, care a prezentat uniformele soldățeilor din armata română de la 1918.
În încheiere, grupul de cateheză al parohiei, alcătuit din 58 de elevi de la clasele a IV-a C, a VI-a A și a VIII-a C de la Școala Gimnazială „Spiru Haret” Bacău, însoțiți de doamnele prof. Luminița Zamfir, Teodora Plăieșu și alte cadrele didactice, au primit în dar chipul Sf. Alexandru din Basarabia, după ce mai înainte au participat la slujba de sfințire a icoanelor sfântului omagiat.
Prin cele nouă activități catehetice derulate, grupul de cateheză al parohiei a învățat lucruri inedite despre activitatea misionară și pastorală a Bisericii Ortodoxe Române, în ultimii 140 de ani de la dobândirea autocefaliei și 100 de ani de la ridicarea la rangul de Patriarhie, precum și despre rolul, importanța, opera și lucrarea pastoral misionară a duhovnicilor români cunoscuți în ultimul secol, parte dintre ei canonizați anul acesta.
Activitățile proiectului au fost diverse și au presupus șase cateheze susținute de către preoții parohiei, ateliere de creație, desene, alcătuirea de albume foto, mărturii ale beneficiarilor, expoziții, pliante, picturi de icoane în scop caritabil, acțiune filantropică, excursie tematică, etc.
Acest proiect catehetic s-a dovedit a fi un succes, întrucât coordonatorii au reușit să mobilizeze copiii din comunitate prin activitățile desfășurate, determinându-i să înțeleagă mai bine frumusețea și valoarea credinței ortodoxe.
(Pr. M.T)