Soborul slujitor, care s-a alăturat părintelui Elisei Roncea, primul preot al Bisericii "Sfânta Varvara și Sfânta Paraschevi" din Salina Târgu Ocna, a fost condus de părintele Ioan Bârgăoanu, protopop de Onești. Răspunsurile la strană au fost oferite de o corală alcătuită din teologi seminariști.
Distincții de vrednicie și slujbă de pomenire pentru martirii mărturisitori ai credinței
În cuvântul de învățătură, părintele protopop de Onești i-a îndemnat pe cei prezenți să îmbrățișeze lumina credinței pentru a dobândi bucuria trăirii în pace și armonie în viața de familie. Au fost oferite, din partea Arhiepiscopiei Romanului și Bacăului, trei distincții de vrednicie domnului inginer Iosif Tiba, directorul Sucursalei Salrom Târgu Ocna, doamnei Georgeta Vrânceanu, economist, și domnului Marian Țânțaru, inginer în cadrul salinei, pentru colaborarea si susținerea activităților filantropice ale Bisericii. Programul liturgic s-a încheiat cu oficierea Parastasului pentru cei trecuți la cele veșnice, atât pentru minerii care de-a lungul timpului au lucrat pentru a scoatere la lumină, din adâncurile pământului, a resurselor necesare traiului tuturor, cât și pentru martirii mărturisitori care au pătimit între zidurile închisorii Târgu Ocna în perioada comunistă.
Lăcas de închinare unic în lume
Biserica situată în subteran, în Salina Târgu Ocna, la 240 de metri adâncime și peste 3.000 metri de la intrarea în Mina Trotuș, a fost construită și sfințită în anul 1992. Lăcașul de închinare are ca ocrotitori pe Sfânta Mare Muceniță Varvara (4 decembrie) și pe Sfânta Cuvioasă Paraschevi din Roma (26 iulie). Acest al doilea hram a fost stabilit la 26 iulie 2017, prilej cu care s-au făcut demersuri către Înaltpreasfințitul Părinte Agafanghel, Mitropolit de Ismail și Odessa, pentru a se aduce o părticică din moaștele Sfintei Mari Mucenițe Varvara, ocrotitoarea minerilor, așezată spre închinare, alături de moaștele Sfintei Mucenițe Paraschevi din Roma, în "inima Salinei Târgu Ocna". Biserica de aici, un monument unic în lume, atât prin amploare și amplasament, cât și prin proiect, reprezintă un loc de refugiu spiritual pentru minerii angajați aici și pentru turiștii care vizitează salina din orașul-stațiune Târgu Ocna. Anual, peste 200.000 de persoane vizitează Salina Târgu Ocna. (Lucian APOPEI)