În cadrul Săptămânii de Rugăciune pentru Unitatea Creștinilor, ce se desfășoară anul acesta sub inspirația textului scripturistic ”Ca să vestiți în lume bunătățile Celui ce v-a chemat”, din Epistola Sobornicească a Sfântului Apostol Petru, capitolul 2, versetul 9, la biserica ”Precista Mare” din municipiul Roman, Înaltpreasfințitul Părinte Ioachim a săvârșit Taina Sfântului Maslu, înconjurat de soborul preoților romașcani, în prezența a numeroși credincioși.
În cadrul Săptămânii de Rugăciune pentru Unitatea Creștinilor, ce se desfășoară anul acesta sub inspirația textului scripturistic ”Ca să vestiți în lume bunătățile Celui ce v-a chemat”, din Epistola Sobornicească a Sfântului Apostol Petru, capitolul 2, versetul 9, la biserica ”Precista Mare” din municipiul Roman, Înaltpreasfințitul Părinte Ioachim a săvârșit Taina Sfântului Maslu, înconjurat de soborul preoților romașcani, în prezența a numeroși credincioși. La acest moment de rugăciune a asistat și un grup de preoți și studenți de la Institutul Teologic Romano-Catolic Franciscan din Roman coordonat de preotul rector Pătrașcu Damian. În cadrul acestei întâlniri, după săvârșirea Tainei Sfântului Maslu, a fost citit mesajul Preafericitului Părinte Patriarh Daniel, după care au luat cuvântul preotul Dragoș Munteanu, protopop de Roman, și preot prof. Pătrașcu Damian, rectorul Institutului Teologic Romano-Catolic Franciscan, care a dat citire mesajului Excelenței Sale Petru Gherghel, episcop de Iași.
Seara s-a încheiat cu un cuvânt de învățătură al Înaltpreasfințitului Părinte Arhiepiscop Ioachim. ”Această frumoasă întâlnire ecumenică, pentru a ne deschide sufletele, s-a grefat bine, putem spune providențial, pe programul liturgic al acestei parohii, căci, în Taina Sfântului Maslu ne-am rugat pentru cei care sunt bolnavi, ne-am rugat ca Dumnezeu să ogoiască suferințele celor care pătimesc în mai multe feluri. De asemenea, ne-am rugat pentru unitatea Bisericii și pentru ca milostivul Dumnezeu să ne adune în dragostea Lui. Să-L iubim ca El să ne iubească și să ne arate fața celuilalt ca un chip care merge spre asemănarea cu El”, a menționat ÎPS Ioachim, care a îndemnat la apropierea de Mântuitorul Hristos prin rugăciune și dragoste. ”Ne-am rugat să ne deschidem unii către alții, să vedem unde suntem pe scara valorilor spirituale și apoi să tragem concluzii și să mergem mai departe. Ecumenismul este un dialog și un îndemn. Hristos Domnul nu ne-a dat niște porunci stricte legale, care trebuie împlinite în literă, ci ne-a dat libertate, ne-a dat mai multe sfaturi, Dacă voieşte cineva să vină după Mine, să se lepede de sine, să-şi ia crucea şi să-Mi urmeze Mie. Deci, dacă nu vrei, Dumnezeu îți respectă libertatea. Dar dacă voiești, atunci te înscrii și urmezi calea lui Hristos, dacă nu, viața ta va sfârși în libertinaj și nu va aduce niciun rod, nici ție, care te închizi în egoism, nici celor care vor dori să se hrănească din tezaurul pe care îl porți în sufletul tău”, a mai precizat Înaltpreasfinția Sa, care i-a îndemnat pe toți cei prezenți să se implice și să susțină familia tradițională, creștină.
Întâlnirea dintre preoții ortodocși și cei romano-catolici de la ”Precista Mare” a continuat seria întâlnirilor de comunicarea între cele două Biserici surori, după ce marți, 19 ianuarie, reprezentanții Arhiepiscopiei Romanului și Bacăului au fost prezenți la Institutul Teologic Franciscan din Roman, la dialogul ecumenic din cadrul Săptămânii de Rugăciune.