Cu binecuvântarea Înaltpreasfințitului Părinte Ioachim, în Parohia Scorţeni, sub atenta supraveghere a părintelui paroh Ceaușu Costică și sub îndrumarea părintelui paroh Marius Iacobeanu de la Parohia Lazaret, în luna august 2019 a avut loc un nou proiect de tip „Școală de vară”, la realizarea căruia cele două parohii ale Arhiepiscopiei și-au dat mâna.
În acest sens, alături de parohia ortodoxă Scorțeni au fost chemați să susțină educațional acest proiect de suflet, 16 tineri voluntari ai parohiei ortodoxe Lazaret, care printr-un program bine organizat, au adus bucurie, dar și sămânța credinței în sufletele copiilor. Beneficiarii acestui proiect au fost peste 40 de copii cu vârste cuprinse între 10 și 16 ani, împărțiți pe grupe de vârstă și coordonați de cei 16 tineri voluntari ai Parohiei Lazaret.
Activitățile care au fost propuse de către voluntari, s-au desfășurat în spațiile special amenajate ale Școlii Gimnaziale Scorțeni, iar servirea mesei a fost asigurată în mod gratuit în incinta sălii praznicale din complexul parohial al bisericii ortodoxe Scorțeni.
Zilnic, programul a început cu înviorarea fizică şi spirituală, cu rugăciunea, apoi a continuat cu ateliere interesante de confecționare de cruciulițe, brățări și origami, de comunicare, de muzică, de dans popular, activități sportive în aer liber.
Pe lângă frumoasele ateliere, copiii au avut parte de Sfânta Liturghie și de Împărtășirea cu Trupul și Sângele Domnului, puncte de comuniune puternică în cadrul acestei tabere. Ei s-au distrat și au descoperit împreună cu preoţii şi voluntarii, valorile satului românesc. Fiecare zi a acestei tabere a avut ca scop implicarea copiilor în activități diferite și multiple care să contribuie la formarea acestora pe diferite planuri.
Jurnal de vacanță al voluntarilor Parohiei Lazaret:
„Considerăm că este foarte important să încercăm să-i bucurăm pe copii. Pentru aceasta, desigur, e nevoie de inimă, de înţelepciune, de propria experienţă și de pocăinţă, căci nu trebuie să-i pierdem pe copii, ci să-i încurajăm să acţioneze cu nădejde în sensul binelui. Aici, am avut ocazia să întâlnim două biserici monument istoric, una pictată de Nicolaie Tonitza și cealaltă care este un monument istoric de artă populară cu numele Biserica de lemn Merișor. Dumnezeu ne-a rânduit vreme bună și ne-am putut bucura de liniște și pace în acest loc binecuvântat de Dumnezeu. Părintele paroh Ceaușu Costică ne-a primit cu drag și noi am simțit în suflete harul lui Dumnezeu și lucrarea lui în acest loc deosebit. În același timp atitudinea elevilor față de voluntarii-profesori s-a dovedit a fi una laudabilă, pentru că aceștia au fost ascultați. Curiozitatea multora a trezit o multitudine de întrebări. Desigur că voluntarii, au găsit răspunsurile necesare pentru fiecare micuț. La finalul orelor, elevii și-au umplut bagajul de cunoștințe cu lucruri noi și utile”, a preizat unul dintre voluntarii Parohiei Lazaret.
„Ne-am bucurat să fim aici și sperăm să revenim și în anul ce urmează. Dorim să dezvoltăm comunitatea copiilor care au nevoie de o rază de căldură și multă atenție, prin evenimente și proiecte inedite care vor contribui la o schimbare pozitivă”, a spus unul dintre voluntari.