În Duminica a doua după Paști sau Duminica Tomii, a 8-a zi după Sfânta Înviere, la Catedrala Arhiepiscopală din Roman a fost zi de mare sărbătoare prin prezența IPS Părinte Ioachim, Arhiepiscopul Romanului și Bacăului, care a oficiat Dumnezeiasca Liturghie fiind înconjurat de un sobor de preoți și diaconi.
A doua duminică după Învierea Mântuitorului este dedicată Sfântului Apostol Toma, Biserica dorind să ne aducă în atenție atitudinea sa, la început neîncrezătoare, apoi profund credincioasă.
În cuvântul de învățătură adresat credincioșilor prin intermediului sitului Eparhiei, Părintele Arhiepiscop Ioachim explică faptul că fiecare creștin trebuie să aibă nădejde puternică în Dumnezeu, mai presus de toate limitările pur umane.
Toma ne spune că actul de credință nu este ușor, ceea ce ne împacă pe toți.Să nu uităm că a fost o vreme în istorie când necredincioșii erau repudiați și marginalizați. Cu toate acestea trebuie să conștientizăm că a crede este dificil, căci în mod natural suntem neîncrezători. Astfel putem înțelege persecuțiile suferite de creștini pe parcursul primelor patru secole ale erei noastre. Pe măsură ce Biserica a devenit o formă de civilitate, iar creștinismul o religie de stat, rolurile s-au inversat. Așa că doar la o privire superficială am putea spune că e simplu să ai credință. Acest lucru a devenit evident astăzi, când, nu doar că în societățile noastre actuale s-a răspândit necredința, ci chiar s-a ajuns până acolo încât sunt considerați nebuni cei credincioși.
Chiriarhul mai vorbește și despre credință ca fiind un dar sfânt primit în Biserică ce trebuie păstrat și dăruit ca tezaur de mare preț generației următoare.
Așadar, dacă noi, credincioșii, realizăm că am primit credința noastră ca un dar de la Dumnezeu, atunci facem cu toții parte din aceeași categorie cu apostolii. Acțiunea noastră în har se reunește cu cea a fondatorilor Bisericii, energia noastră poate fi la fel de capabilă de a menține vie Biserica și în mileniul trei. Biserica tuturor timpurilor se regăsește astfel refăcută în Unicul, dar și unica bucurie a lui Dumnezeu: credința noastră! Iar dificultatea noastră de a crede, cum a fost și în cazul lui Toma, se regăsește ea însăși ca semn, pentru toți cei în care, în mod tainic, darul lui Dumnezeu nu s-a transformat încă în act.
Răspunsurile la strană au fost date de Corala „Diaconia" a Catedralei. (pr. Daniel-Ionel Marari)