Arta şi folclorul românesc promovate la „Şcoala de vară” a parohiei din Fundu Tutovei

În perioada 15-19 iulie 2019, cu binecuvântarea Înaltpreasfințitului Părinte Arhiepiscop Ioachim, în Parohia „Izvorul Tămăduirii”- Fundu Tutovei, Protopopiatul Bacău, s-a desfășurat Şcoala de vară, având ca temă principală arta şi folclorul românesc.

Un număr de aproximativ 40 copii au participat zilnic la atelierele de creație care au avut ca scop redescoperirea meșteșugurilor tradiționale transmise din moși strămoși și păstrate încă pe meleagurile acestei parohii.

În cadrul Atelierului de pictură a icoanelor pe sticlă, sub coordonarea tinerilor Patricia Voinea și Răzvan Nițoi, copiii au reușit să reproducă copii după icoanele păstrate la Muzeul Ţăranului Român din București.

Sub coodronarea doamnei Elena Lemnaru, Atelierul de broderie tradițională a adus o notă aparte Şcolii de vară, descoperind în rândul tinerelor participante adevărate talente.

Meșteşugul olăritului, din cadrul Atelierului de olărit, veche îndeletnicire a poporului român, a fost redescoperit în mâinile tinere ale copiilor, aceștia modelând vase și obiecte tradiționale aparținând spațiului românesc.

Lemnul, principala sursă în arta tradițională, nu a fost uitat, acesta prinzând viață în Atelierul de sculptură demarat în cadrul Şcolii de vară.

În fiecare zi copiii au avut parte şi de alte surprize, tot tradiţionale. Domnul Relu Negruț, dogarul satului, a făcut o demonstrație de confecționare a unui butoi din stejar, fermecând pe tineri cu îndemânarea sa.

Folclorul românesc, păstrat cu fidelitate în parohie, a fost însuflat în inimile copiilor prin interpretările domnilor Vasile Oprea, la fluier, și Dumitru Gălbează, la vioară.

Anatomia corpului uman și prevenția, cea mai importantă metodă în combaterea bolilor, a fost explicată copiilor într-un mod atractiv de doamna doctor Adina Antohi, medic rezident.

În fiecare zi, după activitățile de atelier, jocurile de echipă au pus la încercare îndemânarea copiilor.

La finalul celor 5 zile petrecute împreună, copiii au primit premii şi diplome de participare, împărtășind gândurile şi impresile lor comunității: „Este o experiență unică la care fiecare copil, indiferent de vârstă, ar trebui să participe. Activitățile care s-au desfășurat în cadrul Şcolii de vară vin în ajutorul dobândirii a noi abilități sau în completarea acelora deja existente. Copiii au fost foarte încântați și speră să revină și în următorii ani”, a declarat Răzvan Nițoi – voluntar.

„Din păcate aceste meşteşuguri sunt pe cale de dispariţie, dar poate că cineva dintre noi s-ar putea îndrăgosti de una dintre aceste meserii şi să o dezvolte mai târziu”, a precizat Patricia Voinea, tot voluntar în cadrul acestui proiect. (Pr. Bogdan Antohi)