Zilele ,,Sf. Apostol Andrei – Ocrotitorul României” desfăşurate la Hârja s-au încheiat

În perioada 29 noiembrie – 1 decembrie 2021, a avut loc evenimentul Zilele „Sf. Apostol Andrei - Ocrotitorul României”, prilejuit de hramul închinat ocrotitorului Centrului de creație, artă și tradiție populară, din cadrul Asociației „Sf. Voievod Ștefan cel Mare – Hârja”.

Prima zi a evenimentului a debutat cu un atelier de pictură pe sticlă, unde cei 16 copii de la Centrul de zi „Sf. Dionisie Exiguul” au devenit creatorii unor replici, pictând după priceperea fiecăruia niște icoane reprezentative cu chipul Apostolului României. În continuarea zilei, copiii au participat la repetițiile corului de colinde. Ziua s-a încheiat cu programul liturgic ce a cuprins slujba Vecerniei, a Litiei și citire din Psaltire.

Ziua de 30 noiembrie a început cu programul liturgic (Utrenia, Acatistul Sf. Andrei și Sf. Liturghie). Activitatea a continuat apoi cu un atelier handmade de creat lumânări decorative, susținut de către domnul Cornel Mihăeş din cadrul Asociaţiei Kolping Ploscuţeni (judeţul Vrancea). Atelierul a reunit reprezentanţi ai mai multor ONG-uri, cum ar fi Kolping Oituz, Asociaţia „Copiii în sânul familiei”, Casa de copii „Maria Montini Lavezzari” şi nu în ultimul rând, Asociaţia „Sf. Voievod Ştefan cel Mare – Hârja”. Ziua s-a desfășurat în continuare alături de copiii de la Centrul de zi, care au aflat câteva lucruri importante despre Sf. Apostol Andrei, iar mai apoi despre tradițiile și obiceiurile poporului nostru legate de această sărbătoare.

Miercuri, Întâi Decembrie 2021, ultima zi a evenimentului, a început cu o slujbă de Te Deum (de Ziua Națională a României) și cântece patriotice unde toți copiii de la Centrul de zi din cadrul așezământului au purtat straie de sărbătoare din portul popular românesc. Ziua a continuat cu o prezentare istorică despre Ziua Națională a României, apoi copiii au avut posibilitatea de a afla mai multe amănunte despre costumele populare autentice din satul Hârja. Spre finalul zilei, copiii au participat la un atelier de cusut pe etamină, scoțând în evidență entuziasmul și bucuria de a învăța ceva nou. (Ioana Bidnic - asistent social)