Voluntariat social-medical al elevilor Școlii Postliceale Sanitare din cadrul Liceului Teologic din Roman

Liceul Teologic „Episcop Melchisedec” din Roman, coordonat de Pr. Director Ionuț  Alexandru Amărinei, prin Școala Postliceală Sanitară, se va implica în Proiectul de voluntariat social-medical „Împreună putem face mai mult”, elaborat de Sectorul de asistență socială și medicală al Arhiepiscopie Romanului și Bacăului.

 

În contextul epidemiei cu noul coronavirus (SARS-CoV-2) și  instaurării stării de alertă, Școala Posliceală Sanitără din cadrul Liceului Teologic „Episcop Melchisedec” Roman, se va implica în Proiectul de voluntariat social - medical eparhial „Împreună putem face mai mult”, ce va fi coordonat de Arhim. Andrei Ioniță, cadru didactic al acestei școli sanitare. 

Vuluntarii vor susține ONG-urile, protopopiatele și unitățile de cult din eparhia Romanului și Bacăului, în sprijinirea persoanelor vulnerabile (mai ales cele vârstnice cu polipatologii), pe perioadă existentă a stării de alertă.

 

  1. Argumentele proiectului:

a. Argumente medicale:

            Creșterea alarmantă a numărului de persoane care sunt diagnosticate cu noul coronavirus (SARS-CoV-2) și a credincioșilor care sunt carantinați, determină luarea unor decizii urgente de sprijin social și comunitar a tuturor persoanelor vulnerabile, mai ales a celor vârstnice. Persoanele înaintate în vârstă, cu polipatologii dețin un cumul de boli (asociate) care pot provoca situații critice medicale și chiar decesul acestora. Intervenția viitori asistenți medicali romașcani va fi una extrem de importantă.

 

b. Argumente statistic – demografice

            Conform Institutului Națioanl de Statistică, la sfârșitul anului 2019, în România se regăseau peste 3 milioane de locuitori cu vârsta de pensionare (peste 65 de ani). În statistici, la nivel mondial, a fost identificat un procent de peste 50% a vârstnicilor decedați care au fost diagnosticati cu noul coronavirus.

 

c. Argumente sociologice:

            O problemă complexă a societății românești contemporane, aflată în proces continuu de îmbătrânire, depopulare și emigrare a tinerilor, este aceea a lipsei de implicare a grupei medii de vârstă (25-45 ani) în viața vârstnicilor din România.

            Acest lucru  a determinat o „abandonare” a bătrânilor la domiciliu, fie în mediul urban, fie în cel rural. Clericii care cunosc cel mai bine acest fenomen, fiind credincioșii practicanți cei mai constanți din cadrul parohiilor, pot ajuta la susținerea lor în această perioadă cu sprijinul elevilor Școlii Postliceale Sanitare din cadrul Liceului Teologic „Episcop Melchisedec” din Roman.

 

2. Obiectivul general

Implicarea în calitate de voluntari a elevilor Liceului teologic „Episcop Melchisedec” din Roman (elevii seminariști majori și ai școlii postliceale sanitare ) și întrajutorarea persoanelor vulnerabile, mai ales cele vârstnice, în acord cu starea de alertă natională.

 

3. Detalii specifice pentru îndeplinirea proiectului

 

a) Elevii Liceului teologic „Episcop Melchisedec” din Roman (elevii seminariști majori și ai școlii postliceale sanitare )vor deveni voluntari ai proiectele umanitare elaborate de Sectorul eparhial de Asistență socială și Medicală implementate de ONG-urile protopopiatele sau parohile, de pe întreg cuprinsul Arhiepiscopiei Romanului și Bacăului.

            Elevii vor putea ajuta parohiile din care fac parte sau ONG – urile la care sunt deja voluntari, implicându-se în achiziționarea de alimente neperisabile, medicamente, plata facturilor la utilități, distribuirea de hrană caldă, asistență religioasă, consiliere telefonică și mai ales asistența medicală primără oferită de elevii Școlii Posliceale Sanitare.

b) Pentru o mai eficientă acoperire a responsabilităților, Pr. Ionuț Alexandru Amărinei, directorul instituției va desemna reprezentanții anilor de studii care să gestioneze implicarea concretă a elevilor, iar Arhim. Andrei Ioniță, coordonatorul și resposabilul cu implementarea proiectului va distrubui  formularul on-line special creat pentru voluntari, în care vor opta pentru tipul de intervenție în comunitate (ex. Distribuirea hranei calde, cumpărături, asistență religioasă, etc); -  responsabil pentru sintetizarea informației și gestionarea resurselor, va fi Pr. Ilarion Mâță.

 

c) detalii de interes general:

 - toți elevii interesați să se implice pot completa formularul de înscriere

 

https://docs.google.com/forms/d/13bF89JL2RXRuIUhVgtErc5GtA9tJKtin03yuwcB93Y4/edit?usp=drivesdk și distribui la adresa de email voluntariarb@gmail.com,  special creată pentru această perioadă a răspândirii epidemiei de coronavirus (COVID – 19);

- a fost generat numărul de telefon 0749.66.65.81, număr unic de urgență la nivel de proiect la care va răspunde psihologul  Asociației Sf. Voievod Stefab cel Mare – Hârja. Acest număr va fi accesibil în intervalul 08.00 – 18.00, exclusiv pentru înscrierea voluntarilor;

(Pr. Ilarion Mâță - Consilier eparhial)