Taina Sfântului Maslu cu arhiereu, la Catedrala Arhiepiscopală din Roman

În Duminica a V-a a Postului celui Mare, la ceas de seară, credincioșii parohiilor Protoieriei Sascut au fost părtași unor momente alese deoarece au participat la Taina Sfântului Maslu, oficiată la Catedrala Arhiepiscopală din Roman.

Astfel, cu binecuvântarea Înaltpreasfințitului Părinte Arhiepiscop Ioachim și la inițiativa părintelui protopop Alexandru Grigoraș, aproximativ 500 de credincioși de pe cuprinsul parohiilor întregului protopopiat s-au unit în rugăciune prin Taina Maslului.

La clipele înălțătoare din această zi a luat parte și Înaltpreasfințitul Părinte Arhiepiscop Ioachim, alături de soborul preoților și diaconilor Catedralei “Sf. Cuv. Parascheva”.

Înaltpreasfinția Sa a binecuvântat toată suflarea venită în acest mic pelerinaj, citind rugăciuni de dezlegare și rugându-L pe Bunul și Milostivul Dumnezeu să le dăruiască sănătate, pace și iertare de păcate.

Tot în cadrul acestei seri, au mai avut loc două momente care au adus emoție în sufletele celor prezenți. 

Cu binecuvântarea ierarhului, 9 preoți dintre cei mai harnici și gospodari ai Protoieriei Sascut au primit hirotesia întru Iconom Stavrofor și alți 7 preoți dintre cei tineri au primit hirotesia întru Iconom.

De asemenea, în încheiere evenimentului duhovnicesc, Corul “Sf. Antipa de la Calapodești” al preoților Protoieriei Sascut, alături de corul de copii al acesteia, au interpretat o serie de cântări frumoase, specifice perioadei în care ne aflăm.

Impresionat de frumusețea interpretării acestor cântări de către cei mici din acest cor, Înaltpreasfințitul Părinte Ioachim a felicitat toată pregătirea acestora pe care au arătat-o în cântarea lor: “Vă felicităm, dragi copii, pentru modul în care ne-ați purtat prin tot Postul Mare intonând aceste cântări semnificative pentru perioada în care ne aflăm. Ați interpretat prin cântare psaltică ce este atât de dificilă, dar iată, dacă o cântă și pruncii în leagăn înseamnă că se poate învăța, se poate cânta, se poate aduce laudă lui Dumnezeu. M-au impresionat acești copii și cred că este doar începutul; nu vă temeți de început pentru că nici diavolul nu se teme de cum începi; toată lumea începe bine pentru că există acel zel, acel entuziasm. Important este cum evoluezi și cum termini o lucrare pe care îți propui să o faci. Vă mulțumim și vă așteptăm, părinte protopop să ne încântați și cu Cântările Învierii care sunt mult mai antrenante decât aceste de acum. Mă bucur că Sascutul rămâne un protopopiat tânăr, de perspectivă, care arată dăruire și implicare în toată lucrarea sa”.

La rândul său, părintele protoiereu Alexandru Grigoraș a adus mulțumire gazdelor din această seară, Înaltpreasfințitului Părinte Ioachim pentru binecuvântare și pentru cuvântul de învățătură, preoților și enoriașilor lor prezenți într-un număr atât de mare și nu în ultimul rând membrilor corului și în special copiilor care au dat o altă valoare cântării din acestă seară.

Toți copiii au primit din partea gazdelor diplome de participare și pachete cu icoane, Mir, cărți de rugăciuni și alte daruri.

Pr. Apostu Ionuț-Alexandru