Șezătoare literară dedicată Sfântului Cuvios Cleopa Ilie, în Parohia Enăchești

La  Parohia „Sfânta Cuvioasă Parascheva” din Enăchești, Protopopiatul Moinești, sâmbătă, 15 martie 2025, s-a desfășurat Șezătoarea literară dedicată Sfântului Cuvios Cleopa Ilie de la Sihăstria. Cei prezenți au luat parte la activităţi diverse desfăşurate în tinda bisericii, întreaga activitate fiind coordonată de preotul paroh Nicolae Cernat. 

Această activitate din cadrul Concursului Național Catehetic „Mărturisirea jertfelnică a dreptei credințe – moștenirea unui secol de patriarhat pentru copii și tineri” a fost un bun prilej în care tinerii grupului catehetic „Sfânta Cuvioasă Parascheva” au descoperit împreună viața Sfântului Cuvios Cleopa Ilie, au aprofundat învățăturile sale, au avut ocazia să descopere aspecte esențiale ale personalității și misiunii duhovnicești ale acestui mare duhovnic al neamului nostru. Prin discuții, jocuri educative și momente de reflecție, participanții au înțeles mai bine mesajul sfântului și importanța credinței în viața noastră de zi cu zi. Dragostea, milostenia, răbdarea, rugăciunea și darul său de a răspunde pe înțeles întrebărilor atrăgeau necontenit pelerinii la chilia sa. Numele Cuviosului Părinte Cleopa s-a făcut cunoscut repede, prin ucenicii săi, și peste hotarele țării, fiind căutat de tot mai mulți credincioși de pretutindeni. Timpul său era împărțit între rugăciune și slujirea aproapelui. Predica, sfătuia și spovedea ore în șir, dar găsea timp și pentru a scrie lucrări folositoare pentru credincioși. 

Evenimentul a cuprins și o sesiune de lectură din cărțile Sfântului Părinte Cleopa Ilie, deoarece  intenția a fost desfăşurarea unei activităţi care să stimuleze tinerilor dorinţa şi plăcerea de a citi şi care să le dezvolte totodată capacitatea de alegere a lecturilor de calitate. Lectura este și rămâne un factor important în procesul de comunicare, relaţionare, dar şi de asimilare a cunoştinţelor. Au citit texte din colecția de cărți  “Ne vorbește Părintele Cleopa”, cu explicaţii şi comentarii, după care s-a continuat cu o serie de activităţi educativ-religioase, recreative și de prezentare a unor obiceiuri și tradiții străbune, care au avut rolul de a-i apropia pe tineri şi pe copii mai mult de biserică, dar și pe unii de alţii, și nu în ultimul rând de a le arăta frumusețea acestor obiceiuri. 

„Copiii exersat virtutea răbdării, încercând să realizeze un semn de carte, folosindu-se de arta cusutului tradițional. Au încercat să învețe să coase semne tradiționale, unele dintre semnele de bază, pentru că tradiţiile populare sunt elemente ale istoriei unui neam, ale unui popor, obiceiurile, portul popular și folclorul fiind comori inestimabile, care definesc un popor, făcându-l unic, statornic și nemuritor”, a declarat părintele Nicolae. 

Spre finalul întâlnirii tinerii grupului catehetic au primit Sfânta Taină a Spovedaniei și au susținut și un scurt program artistic în care au repetat cântările Postului Mare. Fiecare dintre participanți au primit în dar câte o carte din colecția de cărți „Povestiri pentru copii”, scrisă de Sfântul Cuvios Cleopa Ilie, pentru ca lectura începută în biserică să continue și acasă și să devină obișnuință pe viitor.

(Pr. N.C.)