Profesorii și elevii Colegiului ”Mihai Eminescu” din municipiul Bacău au participat miercuri seara la o întâlnire cultural-duhovnicească pe tema dialogului dintre ”Religie și știință” cu Preasfințitul Părinte Ioachim Băcăuanul.
”Într-una dintre întâlnirile pe care le-a avut cu Mircea Eliade, părintele profesor Dumitru Stăniloae i-a sugerat acestuia să introducă în a sa ”Istorie a credințelor și ideilor religioase”, la capitolul dedicat Creștinismului, apelativul de religie revelată”. Aceasta a fost una dintre interesantele observații făcute de Preasfințitul Părinte Episcop Ioachim Băcăuanul la întâlnirea cu profesorii și elevii Colegiului ”Mihai Eminescu”, în cadrul serilor culturale organizate miercuri seara la cunoscuta instituție de învățământ băcăuană. Precizarea ierarhului, venită după prezentarea unei teme pe cât de vastă, pe atât de interesantă, cu denumirea de ”Religie și știință”, pe care Preasfinția Sa a pregătit-o pentru această întâlnire, alături de alte observații și conexiuni între știință și religie, l-au făcut prof. lect. dr. Adrian Jicu, invitat și el la seara culturală, să constate că asemenea gen de dialoguri cultural-duhovnicești trebuiesc organizate și în cadrul universității. ”Cred că studenții noștri au nevoie și de acest gen de discurs teologic, pe lângă cel didactic. Este altceva. Îmi amintesc de distinsul meu profesor Constantin Călin, care invita la orele de curs personalități ale vieții culturale pentru a dialoga cu studenții”, avea să precizeze universitarul băcăuan. Dacă mai adăugăm și mențiunile profesorului Ioan Neacșu legate de cercetările distinsului savant Basarab Nicolescu, care a afirmat cu tărie importanța și necesitatea dialogului dintre știință și religie sau de Lupașcu Ștefan cu a sa teorie a terțiului inclus, refacem o seară admirabilă ce a continuat sărbătorirea liturgică a hramului mănăstirii ”Acoperământul Maicii Domnului” de la Valea Budului, cu cea cultural-religioasă de la Colegiul ”Mihai Eminescu” din municipiul Bacău, acolo unde, de jumătate de deceniu, există o capelă religioasă sub același patronaj spiritual. Acesta a fost contextul elevat, dar deloc închistat în sobrietate, în care profesorii și elevii instituției de învățământ băcăuane au participat la un festin cultural duhovnicesc alături de Preasfințitul Părinte Episcop Dr. Ioachim Băcăuanul, de lect. Univ. Dr. Adrian Jicu de la Facultatea de Litere a Universității ”Vasile Alecsandri” Bacău, de prof. Ioan Neacșu, fost dascăl de prestigiu al acestui colegiu, având ca moderator pe prof. Constantina Hulea, directoarea instituției.
Întâlnirea a debutat cu recitarea unui fragment din Acatistul ”Acoperământul Maicii Domnului”, de către Preasfințitul Ioachim Băcăuanul, urmată de preotul protopop Costică Busuioc, care a ținut și un scurt cuvânt de mulțumire adresat organizatorilor acestei seri duhovnicești. Apoi prof. Constantina Hulea și-a exprimat bucuria că a putut fi gazda acestui eveniment. Tema prezentată în format video de Preasfinția Sa a fost completată cu anumite precizări pentru tinerii învățăcei de la ”Mihai Eminescu”. Precizările făcute de prof. Ioan Neacșu despre personalitățile vieții științifice românești care au marcat societatea în ansamblul ei prin abordările transdisciplinare și discursul lect. dr. Adrian Jicu, care a legat hramul capelei de patronul școlii, Mihai Eminescu fiind el însuși un acoperământ cultural al acestui popor, au completat momentele de spiritualitate, cultură și știință care i-au făcut pe cei tineri să poată depăși ”pragurile” critice ale intervalelor orare, captivați fiind de problematica prezentată pe atâtea paliere ale cunoașterii. În încheierea acestei seri cultural-duhovnicești, directoarea Constantina Hulea, a reamintit celor prezenți rolul capelei din această școală, sfințită de Preasfințitul Ioachim Băcăuanul în anul 2009, actualmente având ca slujitor pe preotul Justinian Cimpoieru. Apoi, a oferit Preasfințitului Ioachim Băcăuanul colecția apărută în opt volume a Sfintei Scripturi, tradusă de vrednicul de pomenire ierarh Bartolomeu Anania, mulțumind încă o dată înaltei fețe bisericești pentru prezența în mijlocul cadrelor didactice și a elevilor acestei școli.