Câteva sute de credincioşi au participat astăzi la slujba oficiată de Preasfinţitul Părinte Ioachim Băcăuanul, Episcop-vicar al Arhiepiscopiei Romanului şi Bacăului, la Catedrala ”Sfântul Nicolae” din municipiul Bacău.
Credincioşii băcăuani au avut prilejul de a se ruga astăzi, 6 decembrie 2013, ziua de serbare a Sfântului Ierarh Nicolae, alături de Preasfinţitul Părinte Ioachim Băcăuanul, Episcop-vicar al Arhiepiscopiei Romanului şi Bacăului, la biserica din centrul oraşului, ce poartă hramul marelui făcător de minuni. Înconjurat de un sobor de preoţi şi diaconi, Preasfinţia Sa a oficiat Sfânta Liturghie, în cadrul căreia diaconul Ionuţ Avram a fost hirotonit întru preot pe seama Parohiei "adormirea Maicii Domnului", Mărăşti, com. Filipeni, iar tânărul teolog Dumitru Ilisei întru diacon, pe seama Parohiei "Sfinţii Voievozi", Iţcani, com. Plopana . În cuvântul rostit cu acest prilej, alături de învăţăturile duhovniceşti desprinse din semnificaţia şi importanţa zilei, ierarhul şi-a exprimat bucuria de a fi prezent în mijlocul băcăuanilor la sărbătoarea unuia dintre cele mai frumoase şi reprezentative lăcaşuri de cult din Eparhie. La rândul său, părintele paroh Costică Busuioc a mulţumit Preasfinţitului Ioachim Băcăuanul pentru prezenţa la aceste momente de înălţare duhovnicească şi aleasă sărbătoare. La sfârşitul slujbei, Preafinţia Sa a oficiat parastasul pentru ctitorii acestei biserici ce a fost construită între anii 1848-1850 prin subscripţie publică şi prin stăruinţele căminarului Cristea şi ale protopopului Ioan Enache Petrovici.
Biserica a fost sfinţită la mijlocul veacului al XIX-lea de către Episcopul Veniamin Roset. Istoria consemnează şi ridicarea, în anul 1871, a paraclisului aflat în dreapta bisericii, ctitorie a credinciosului grec Panait Ianoli, având hramul ”Sfinţii Mina, Pantelimon şi Haralambie”. Denumirea de catedrală este veche de când biserica, deoarece a fost principalul lăcaş de cult al Bacăului. Avea legături directe cu Biserica ”Sfântul Nicolae” din Şcheii Braşovului, datorită ctitorului său. Când veneau negustorii ardeleni la târgul de la Bacău poposeau cu toţii la Biserica ”Sfântul Nicolae”. De altfel, aici au fost numiţi multă vreme protopopii de Bacău. Se spune că din tinda acestei biserici Vasile Alecsandri a citit în faţa mulţimilor Proclamaţia Unirii de la 1859.