Sâmbătă, 03 august, Înaltpreasfințitul Părinte Ioachim, Arhiepiscopul Romanului și Bacăului, a săvârșit Sfânta și Dumnezeiasca Liturghie în Catedrala arhiepiscopală „Sf. Cuv. Parascheva” din Roman. Cu acest prilej au fost oficiate două hirotonii, iar șapte preoți au fost hirotesiți duhovnici.
În ziua de pomenire a sfinților Isaachie, Dalmat și Faust, Înaltpreasfințitul Părinte Ioachim, înconjurat de soborul preoților din care au făcut parte preacuviosul părinte arhimandrit Pimen Costea, vicar eparhial, preacuviosul părinte arhimandrit Nicolae Dănilă, exarh al mănăstirilor din Eparhia Romanului și Bacăului, preacuviosul părinte arhimandrit Andrei Ioniță, cadru didactic la Liceul Teologic „Episcop Melchisedec”, preoți din obștea Mănăstirii Giurgeni, dar și preoți care au primit Sfânta Taină a Hirotoniei de-a lungul ultimelor două săptămâni, finalizându-și stagiul de pregătire liturgică în străvechiul chivot mușatin, a săvârșit Sfânta Liturghie la Catedrala arhiepiscopală din Roman.
În cadrul Sfintei Liturghii, Înaltpreasfințitul Părinte Ioachim a hirotonit întru preot pe diaconul Daniel Costel Oprea, absolvent al cursurilor de licență ale Facultății de Teologie Ortodoxă „Sfântul Apostol Andrei” din cadrul Universității Ovidius, Constanța, care își va desfășura activitatea preoțească participând la programul liturgic-misionar al Catedralei arhiepiscopale împreună cu soborul preoților și diaconilor acestui sfânt lăcaș, sub îndrumarea preacuviosului părinte arhidiacon Nectarie Iftime, mare eclesiarh.
Totodată, teologul Cătălin Dumitru Găină, absolvent al cursurilor de licență și de masterat ale Facultății de Teologie Ortodoxă „Dumitru Stăniloae” din cadrul Universității „Al. I. Cuza”-Iași, a fost hirotonit în treapta de diacon, urmând să-și împlinească misiunea de slujitor al altarului la Mănăstirea Giurgeni, Protopopiatul Roman, sub îndrumarea preacuviosului părinte Nicolae Dănilă, starețul acestei oaze de spiritualitate nemțeană.
La finalul Sfinte Liturghii, Înaltpreasfințitul Părinte Ioachim a săvârșit slujba de hirotesie întru duhovnic pentru cei șapte preoți hirotoniți săptămâna aceasta, pentru ca astfel fiecare dintre ei să-și poată împlini calitatea de părinte duhovnicesc pentru credincioșii din comunitatea parohială încredințată.
În cuvântul adresat celor șapte preoți hirotesiți întru duhovnici, Înaltpreasfințitul Părinte Ioachim a vorbit despre lucrarea harului lui Dumnezeu prezentă în activitatea pastorală a preotului trimis în comunitatea parohială:
„Dincolo de gesturile noastre liturgice este Dumnezeu care lucrează prin noi. Noi suntem asemenea șipotului prin care lăsăm harul să treacă, prin voința lui Dumnezeu, pentru a curge acolo unde vrea El, în inima celor care au devenit lăcaș al Duhului Sfânt, cunoscuți din eternitate de Dumnezeu, iar în timp, atunci când au fost născuți din apa Botezului. În Biserică sunt fii și fiice cu diferite rânduieli și ascultări. Nimic nu este haotic, ci totul este har, totul este providență în Biserică. Nu facem lucrurile de prisos, disimulat sau îndoielnic. Dincolo de gesturile noastre, chiar dacă sunt șovăielnice, se împlinește lucrarea lui Dumnezeu în lume. Am spus aceste cuvinte pentru că în fața noastră sunt șapte apostoli. Mă gândeam acum că în vremea profetului Ilie ploaia a fost oprită trei ani și șase luni din cauza căderii în credința idolatră. La noi au fost trei luni de secetă, iar astăzi am văzut că a rourat pământul cu rouă cerească și parcă am considerat că aceste picături de ploaie sunt roua Duhului Sfânt pe Care L-am rugat permanent săptămâna aceasta să vină peste cei care au fost rânduiți după voința lui Dumnezeu să ia această mare Cruce și această mare sarcină de sacerdoți și apostoli, propovăduitori ai cuvântului, și care sfințesc viața credincioșilor care le sunt încredințați spre păstorire. Preoții hirotoniți în această săptămână vor începe de astăzi viața pastorală în Biserica lui Hristos, acolo unde sunt rânduiți”.
Referindu-se la pericopa evanghelică citită în cadrul Sfintei Liturghii, Înaltpreasfințitul Părinte Ioachim a vorbit despre semnificația cifrei 12 și sensul înnoitor al lucrării lui Hristos, lucrare perpetuată prin lucrarea sfințitoare a Duhului Sfânt în Biserică:
„Vă fac amintire că astăzi s-a citit o pericopă evanghelică semnificativă pentru ceea ce am săvârșit noi aici, fiind vorba de vindecarea femeii bolnave de 12 ani și învierea fiicei lui Iair, care și ea era în vârstă de 12 ani. Nu este întâmplătoare alegerea Mântuitorului, referindu-ne la legătura existentă între durata bolii femeii și vârsta fiicei lui Iair. Eu consider că bolnavă era cifra 12, care intrase într-o criză oarecare. Este vorba de cei 12 proroci ai Vechiului Testament care nu mai erau ascultați. Legea nu mai satisfăcea, nu mai era operabilă, nu mai avea conotație specială pentru fiecare, nu-l mai putea pune în legătură pe om cu Dumnezeu. Era astfel nevoie de o reînnoire totală, de o purificare, și de aceea a venit plinirea vremii, ca să vindece plinătatea lui 12. De aceea Hristos își alege 12 apostoli pe care i-a trimis în toată lumea pentru a propovădui Evanghelia dreptății la toată făptura, pentru mântuirea celor care cred în El”.
Totodată, Înaltpreasfinția Sa a adresat celor șapte preoți hirotesiți duhovnici câteva îndemnuri necesare în activitatea lor pastorală, reamintind faptul că fiecare preot este părinte duhovnicesc înzestrat cu puterea de a învăța, de a conduce și de a sfinți viața celor care constituie comunitatea parohială în care își va desfășura misiunea. În această lucrare jertfelnică, preotul urcă permanent propria Golgotă însoțit de Hristos:
„Iată, așadar, misiunea pe care v-am încredințat-o astăzi. Iată cum se reînnoiește Ortodoxia prin sine însăși. De câte ori hirotonesc pe cineva, consider că adaug o cărămidă vie, conștientă, care să țină zidul Bisericii. Astăzi suntem hristofori. Ne-am împărtășit cu Hristos, dar suntem și pnevmatofori, adică purtători de Duh Sfânt, pentru faptul că după ce am săvârșit Liturghia, prin mâinile noastre nevrednice s-a împărtășit puterea de a lega și dezlega păcatele oamenilor. Cât de importantă este duhovnicia în Ortodoxie, căci un preot, în virtutea preoției, este un părinte pentru copiii săi personali, dar și pentru copiii săi spirituali care i se încredințează spre păstorire. Să aveți grijă de oile care vi se încredințează pentru a nu fi bolnave niciodată, iar dacă una șchiopătează, oferiți-i, ca si Samarineanul milostiv, medicamentele vindecării duhovnicești. Ați primit puterea de a sfinți, de a conduce, iar cel mai important, dreptul de a fi apostoli și de a propovădui cuvântul lui Hristos. Nu uitați că Hristos este cu voi, iar atunci când vine o ispită, Hristos, ca un Samarinean, devine El cel care te ajută și poartă crucea pe care ți-a rânduit să o duci pe drumul Golgotei. Pe propria Golgotă v-am angajat astăzi să vă duceți povara Crucii, deoarece ea este semnul identității noastre și o vom vedea pe norii cerului atunci când Hristos va veni să judece viii și morții. Preotul sau credinciosul discerne în viața sa esențialul de nonesențial, și de vreme ce este așa, atunci tu, ca preot, trebuie să te gândești că ești judecător, pus să arăți oamenilor ce este bine și ceea ce este rău, iar aceasta prin discernământ”.
În încheierea cuvântului său, Înaltpreasfințitul Părinte Ioachim a vorbit despre lucrarea înnoitoare a Ortodoxiei și despre recunoașterea lui Hristos în lucrarea misionară a preotului:
„Astăzi am fost martori la această lucrare în care am văzut Ortodoxia tânără, Ortodoxia care nu moare. Câtă luptă împotriva Bisericii, câtă luptă împotriva lui Hristos Care a fost răstignit de mai multe ori în istoria noastră, dar tot de atâtea ori a înviat și a reînviat. Noi murim și reînviem împreună cu Hristos, iar condiția învierii noastre este icoana lui Hristos. Hristos să Se slăvească prin faptele voastre și Dumnezeu să Se recunoască în ostenelile voastre pe care le faceți spre slava Lui”.
Răspunsurile liturgice au fost oferite de Corul „Diaconia” al Catedralei arhiepiscopale din Roman.
(Pr. Valentin Băltoi)