Duminică, 29 mai 2022, după Sfânta Liturghie, părinți, bunici și mai ales copii și tineri au rămas în tinda Bisericii Parohiei Leorda, din Comănești, Protopopiatul Moinești.
Aici, cu binecuvântarea Înaltpreasfințitului Ioachim, Arhiepiscopul Romanului și Bacăului, se derulează duminical programul „Fapte pentru Viitor”. Întâlnirile sunt dedicate în special tinerilor și copiilor din parohie, însă se extind și către părinți, dorința organizatorilor fiind aceea de a crea contexte potrivite în care tinerii să petreacă timp frumos în compania unor oameni valoroși, fie că sunt părinți sau persoane din domenii cât mai diferite.
A șaptea ediție a programului a avut ca temă centrală copilăria și pentru că o sărbătoare cum este cea dedicată Zilei Internaționale a Copilului necesită un invitat pe măsură, la Biserica „Sf. Dimitrie, Izvorâtorul de Mir” a poposit domnul Leon Magdan, autor de cărți religioase pentru copii, Profesorul de joacă, „colecționar de zâmbete”.
Prima întâlnire, dedicată copiilor și părinților, a fost despre joacă isteață, jocuri de umbre, noțiuni despre culturile altor popoare, dar cel mai emoționant moment a fost despre România și valorile ei.
A fost minunat când părinți și copii, stăteau cu mânuțele pe sus și încercau și ei să „modeleze”, să învețe cum să țină degetele pentru a crea umbre de animale, de personaje, de lucruri.
După această frumoasă experiență, copiii au învățat jocuri noi, de care se pot bucura cu prietenii și familia, și-au antrenat creativitatea, atenția și concentrarea și au aflat că cele mai frumoase jucării sunt cele pe care ei și le imaginează.
A doua întâlnire, de după amiază, a fost dedicată părinților și bunicilor cărora li s-au alăturat cadre didactice din Moinești și Asău.
Domnul Leon Magdan a fost impresionat de numărul mare de tătici prezenți la conferință și, prin stilul propriu, le-a amintit adulților că nevoia de bază a copiilor este apropierea părinților, timpul petrecut împreună și conectarea cu ei prin joc.
Profesorilor le-a recomandat să introducă joaca în orele de curs, să facă din timpul petrecut la clasă, ore de neuitat și să includă, pe lângă noțiuni, sentimente în activitatea didactică.
Cu un bagaj bogat de sfaturi, cu emoție și cu speranța revederii, enoriașii parohiei Leorda au plecat spre casele lor, pe seară, cu dorința de a deveni la rândul lor, precum Leon Magdan, „colecționari de zâmbete” pentru copiii, elevii și nepoții lor.