Peste 40 de copii au participat în perioada 23 iulie – 3 august 2018 la școala de vară organizată de Parohia Gura Văii, cu binecuvântarea Înaltpreasfințitului Părinte Arhiepiscop Ioachim și sub coordonarea părintelui paroh Mihai Macovei.
În cadrul proiectului „Școala de vară – prilej de bucurie și întâlnire cu Hristos” din Protopopiatul Buhuși și în contextul Anului omagial al unității de credință și de neam, Biserica și Școala și-au propus ca în perioada vacanței școlare să desfășoare activități educative și recreative, menite să îi ajute pe copii în dezvoltarea și formarea lor în spiritul valorilor moral-creștine.
La cea de-a III-a ediție a școlii au participat profesori și elevi voluntari de la Colegiul Tehnic „Ion Borcea” din Buhuși, care au fost încântați de activitățile desfășurate și de posibilitatea de a împărtăși experiențe de viață, credință și iubire.
Prima zi de activități, luni, 23 iulie 2018, a început cu o cateheză despre rugăciunea „Tatăl nostru”. Copiii au primit binecuvântare pentru luminarea minții pentru desfășurarea activităților din cadrul școlii de vară.
Unul dintre obiectivele propuse a fost intensificarea interacțiunii dintre copii și acesta a fost realizat prin abordarea unor jocuri diverse care să stimuleze unitatea și coeziunea grupului. În cadrul atelierelor catehetice, participanții au aflat tainele Sfintei Evanghelii și au primit explicații terminologice referitoare la Simbolul Credinței. Părintele paroh a vorbit despre simbolismul grâului și al pâinii, despre semnificațiile folosirii cădelniței, tămâiei și lumânărilor în Biserica Ortodoxă, precum și despre provocările familiei moderne.
În cadrul atelierelor de creație, copiii au confecționat pom-pom-uri din hârtie creponată, au învățat pașii efectuării unui avion de hârtie, au realizat desene pe asfalt.
La împlinirea celor 100 de ani de la Marea Unire, organizatorii au considerat că este un prilej potrivit pentru a face cunoscute gândurile lor și dragostea față de neamul românesc prin intermediul unor afișe cu mesaje către toții românii de aici și de pretutindeni. Cursanții au intonat imnul național, au interpretat cântece patriotice și au realizat un flash-mob cu tema „Marea Unire nu se uită niciodată!”.
Activitățile educațional-recreative au inclus și o drumeție pe vârful Toaca (1904 m) din Carpații Orientali, Masivul Ceahlău, unde au descoperit cât de frumoasă este România.
Copiii și tinerii din comunitate au participat la Sfânta Liturghie din Duminica Tinerilor Ortodocși din Gura Văii, s-au împărtășit și au interpretat cele cinci cântece patriotice pregătite.
Școala de vară s-a încheiat cu un frumos foc de tabără, unde participanții au cântat și au rememorat experiențele din acest an.
A fost o bucurie să fim alături de ei și să le oferim alternative sănătoase și folositoare de petrecere a timpului liber, de explorare a tradițiilor și a simbolurilor românești, dar și de cunoaștere a moștenirii creștin-ortodoxe.
(Pr. Mihai Macovei)