Proiectul eparhial „Cei din catedrale ajută spitale!”, merge mai departe *

Arhiepiscopia Romanului și Bacăului, prin toate unitățile de cult, protopopiate și ONG-urile eparhiale, a întreprins multiple activități de asistență socială și socio- medicală cu scopul limitării efectului răspândirii pandemiei cu coronavirus (COVID-19) și sprijinirii celor mai vulnerabile persoane din comunitățile eparhei.

Raportul alocării resurselor umane și financiare în cadrul proiectului eparhial „Cei din Catedrale ajută Spitale”, prin date colectate de la protopopiate și ONG-urile eparhiale implicate în acest proiect, sunt următoarele:

          S-au înregistrat 854 solicitări prin intermediul call center-ului Sectorului eparhial de Asistență Socială și Medicală, telefoanelor de urgență ale DGASPC Bacău, emailului sau adresate preoților slujitori, părinților protopopi și reprezentanților ONG-urilor eparhiale, dintre care:

-  260 rezolvate la nivelul unităților de cult;

- 594 soluționate în parteneriat cu ONG-urile eparhiale sau alte insituții sociale ale statului.

          Parohiile care au desfășurat acțiuni în comunitate au fost în număr de 33 iar 123 de voluntari și angajați ai unităților de cult au fost implicați în această perioada în cadrul proiectului.

         

          Raportul financiar este constituit din alocarea sumei de 41.608 lei pentru următoarele capitole de cheltuieli:

- hrană caldă:  7.849 lei;

- pachete alimentare: 19.360 lei;

- apă îmbuteliată: 253 lei;

- cumpărături de primă necesitate: 900 lei;

- plată facturi utilități : 241lei ;

- servicii medicale: 530 lei;

- donații produse igienico – sanitare: 975 lei;

 - donații aparatură medicală: 11.500 lei.

 

          Mai jos veți regăsi titlurile celor mai evidente acțiuni desfășurate în Eparhia Romanului și Bacăului (publicate pe site-ul www.eprb.ro), în perioada 1- 8 mai 2020:

 

1. Asociația Sf. Voievod Ștefan cel Mare - Hârja, de la sfârșitul lunii martie, se implică în proiectul județean „Sprijinirea persoanelor vârstnice din județul Bacău, ca urmare a răspîndirii COVID-19”, venind în sprijinul a sute de vulnerabile de vârsta a treia.( https://eprb.ro/asociatia-sf-voievod-stefan-cel-mare-harja-alaturi-de-cei-afectati-de-covid-19);

2. În baza parteneriatului semnat între Facultatea de Teologie Ortodoxă din Iași și Asociația „Sf. Voievod Ștefan cel Mare - Hârja”, Decanul facultății, Prof. Univ. Dr. Pr. Ion Vicovan, în contextul actual al nevoii acute de voluntari pentru persoanele vulnerabile din comunitate, invită pe toți studenții teologi să se implice în diminuarea efectului răspândirii noului coronavirus, prin acțiuni de voluntariat în comunitățile din care aceștia fac parte (https://eprb.ro/ajutam-numai-impreuna-proiect-studentesc-de-voluntariat-social);

3. La propunerea Înaltpreasfințitului Părinte Ioachim, Arhiepiscopia Romanului și Bacăului, prin Sectorul de Asistență socială și medicală, va derula programul eparhial „Donație pentru educație” în toate protopopiatele, parohiile și ONG-urile eparhiale, invitând să se alăture persoanele juridice și fizice din comunitățile eparhiei pentru a facilita procesul de învățare online a copiilor provenind din medii defavorizate (https://eprb.ro/donatie-pentru-educatie);

4. La inițiativa Înaltpreasfințitului Părinte Ioachim, Arhiepiscopul Romanului și Bacăului, cu sprijinul direct al ierarhului, protopopiatelor, parohiilor și ONG-urilor eparhiale, familiile clericilor din parohiile foarte sărace, vor putea fi ajutate prin intermediul programului eparhial de asistență socială și medicală , Familiile clericilor mai înainte de toate (https://eprb.ro/program-eparhial-de-asistenta-sociala-dedicat-familiilor-clericilor);

5. Arhiepiscopia Romanului și Bacăului, de la începutul lunii aprilie, a oferit unităților sanitare, cadrelor medicale și persoanelor vulnerabile afectate de răspândirea noului coronavirus (COVID-19), un sprijin financiar în valoare de 539.330 lei, dintre care 173.477 lei s-au îndreptat spre achiziționarea de aparatură medicală și siguranța actului medical.

Drept urmare, acest ajutor nu se oprește aici, protopopiatele, unitățile de cult și ONG-urile eparhiale susținând noul program de asistență socială și medicală „Dotăm impreună spitalele cu aparatură medicală”, oferind posibilitatea societății civile și oamenilor de bine să se alăture acestor inițiative, proiecte și programe eparhiale, ajutând prin intermediul noii platforme umanitare www.ajutamimpreuna.ro (https://eprb.ro/dotam-impreuna-spitalele-cu-aparatura-medicala);

6. În zi de sărbătoare pentru Eparhia Romanului și Bacău, la 20 de ani de la hirotonia întru arhiereu a Înaltpreasfințitului Părinte Arhiepiscop Ioachim, în dar din partea ierarhului nostru pentru unitățile sanitare, personalul medical, persoanele vulnerabile și voluntari,  a fost lansată platforma www.ajutamimpreuna.ro, la momentul actual, cu scopul limitării răspândirii efectelor pandemiei cu noul coronavirus (COVID-19) (https://eprb.ro/lansarea-platformei-umanitare-ajutamimpreunaro).

 

          Parohiile, Protopopiatele și ONG-urile eparhiale au fost implicate zilnic în sprijinirea a numeroase persoane vulnerabile, mai ales vârstnici izolați și bolnavi din 27 comunități rurale și 8 urbane.

 

          Toți cei interesați să sprijine acțiunile de asistență socială și socio-medicale ale Arhiepiscopiei Romanului și Bacăului, sunt rugați să apeleze la 0800800368 (Tel Verde inițiat de Patriarhia Română) sau la 0749666581 (call center al Sectorului de Asistență Socială si Medicală al Arhiepiscopiei Romanului și Bacăului), iar voluntarii se pot înscrie în programele de intervenție socio-medicală ale eparhiei la adresa de mail voluntariarb@gmail.com.

          Toate informațiile necesare și modalitatea de a sprijini financiar, cu produse alimentare sau igienico-sanitare și prin voluntariat social, se regăsesc pe website-ul Sectorului de Asistență Socială și Medicală al Arhiepiscopiei Romanului și Bacăului www.ajutamimpreuna.ro, special creat pentru a sprijini unitățile sanitare, personalul medical și de îngrijire, voluntarii protopopiatelor, parohiilor și ONG-urilor eparhiale, cât mai ales cele mai vulnerabile persoane din eparhie.

*Raportul activităților de asistență socială și medicală (perioada 1–8 mai 2020), în contextual pandemiei cu coronavirus (COVID-19)

(Pr. Ilarion Mâță - Consilier eparhial la Sectorul de Asistență socială și medicală)