Programul duhovnicesc de solidaritate „Să ne rugăm pentru Pacea lumii”, desfăşurat în două parohii din Bacău

Programul duhovnicesc de solidaritate manifestat față de poporul ucrainean care suferă de pe urma conflictului armat, derulat de către Protoieria Bacău, cu binecuvântarea Înaltpreasfințitului Părinte Arhiepiscop Ioachim, a adunat în prima săptămână de implementare mai multe parohii urbane sau rurale la care, în cadrul slujbelor săvârșite, preoții au adăugat rugăciuni și ectenii speciale, alcătuite de către ierarhi ai Bisericii Ortodoxe Române pentru încetarea războiului. 

În dimineața zilei de 4 martie 2022, programul a continuat la Catedrala mică a orașului care poartă hramul Sfântului Nicolae. Preoți ai bisericilor din oraș, alături de părintele protopop Eugen-Ciprian Ciuche și mulțime de popor s-au rugat în Taina Sfântului Maslu pentru tămăduire de boli, izbăvire de necazuri și încetarea conflictelor. 

La finalul slujbei săvârșite în edificiul istoric al Bacăului, părintele protoiereu a vorbit credincioșilor despre faptul că războiul văzut, cel purtat cu arme și vărsare de sânge, se naște de cele mai multe ori din pricina unui război nevăzut care se petrece în inima omului.

De aceea, bine este nouă a lua aminte și la această stare de conflict pe care o ducem fiecare în adâncul sufletului pentru ca mai apoi, împăcați cu sinele să putem isprăvi și din conflictul pe care orgoliile sau aspirațiile deșarte l-au născut, nimic bun aducând”, a concluzionat părintele protoiereu. 

În încheiere, părintele paroh Eduard-Vasile Cozma a transmis credincioșilor păstoriți un imbold primit odinioară de către ucenici Mântuitorului chiar de la El: „Atunci când ucenicii Mântuitorului Hristos cădeau în extrema pesimismului bolnav, crezând că totul s-a terminat, Iisus vine lângă ei și îi încurajează, punându-i în fața unui realism veritabil. Nu încearcă „să le țină cursuri” de gândire pozitivă, ci le spune clar: „În lume necazuri veţi avea; dar îndrăzniţi. Eu am biruit lumea!”

În aceeași zi, însă la ceas de seară, programul de rugăciune a continuat la Biserica „Sfinților Trei Ierarhi” din zona de Nord a municipiului Bacău. Și aici, părintele protoiereu s-a aflat în mijlocul comunității parohiale, care alături de alți 12 preoți a săvârșit Taina Sfântului Maslu, înfrumusețată de rugăciunile special alcătuite spre a fi rostite în vremuri grele, de război. 

 

 

 

 

La finalul slujbei, părintele protoiereu, alături de părintele paroh Aurel Cîrlan s-a adresat enoriașilor prezenți cu un cuvânt de întărire, încurajare și îmbărbătare pentru a nu se lasă ispitiți de vrăjmaș, ci din contră, fiind vremea unei rugăciuni mai fierbinți și mai intense săvârșită la unison pentru dobândirea celor cerute. În adresarea sa, cuvântul  părintelui protoiereu a gravitat în jurul păcii pe care parcă tindem să nu mai știm cum să o dobândim. Părintele a atras atenția asupra faptului că de multe ori intrăm în război chiar cu Dumnezeu, punând în dreptul Său neîmplinirile sau neajunsurile noastre, uitând că toate acestea au ca punct de plecare nivelul la care a ajuns pocăința personală și smerenia noastră. 

Părintele paroh Aurel, a încheiat seara duhovnicească prezentând credincioșilor programul de solidaritate și totodată invitând pe fiecare în parte spre a fi părtaș la acest demers, ca fiind o ascultare primită chiar de la ierarhul nostru și totodată ca fiind un glas colectiv al unei conștiințe sănătoase care ne îndeamnă spre săvârșirea lucrului cel bun față de Dumnezeu și semeni. 

Pr. Răzvan-Dimitrie Radu