Prezență arhierească la hramul Bisericii „Sfântul Nicolae” din Bacău

Vineri, 06 decembrie, în ziua de pomenire a Sfântului Ierarh Nicolae, Arhiepiscopul Mirelor Lichiei, Înaltpreasfințitul Părinte Ioachim a săvârșit Sfânta Liturghie în Biserica „Sfântul Nicolae” din Bacău, cu prilejul hramului acestui sfânt chivot băcăuan.

Cunoscută și sub denumirea de Catedrala mică a Bacăului, biserica închinată Sfântului Ierarh Nicolae s-a dovedit a fi neîncăpătoare pentru mulțimea credincioșilor băcăuani veniți în această zi de sărbătoare a hramului pentru a fi în comuniune de rugăciune cu Înaltpreasfințitul Părinte Ioachim, Arhiepiscopul Romanului și Bacăului.

Încă de la primele ore ale dimineții, soborul preoților băcăuani, coordonat de preotul Ciprian-Eugen Ciuche, protopop al Protopopiatului Bacău, la care s-a adăugat și părintele arhimandrit Pimen Costea, vicar eparhial, a întâmpinat pe Înaltpreasfințitul Părinte Ioachim, apoi a oficiat Sfânta Liturghie arhierească, răspunsurile liturgice fiind oferite de Corul „Stefanos”.

În cadrul Sfintei Liturghii, teologul Valentin Corciu a fost hirotonit în treapta de diacon, pe seama Parohiei Bătrânești, Protopopiatul Roman.

În cuvântul adresat pelerinilor prezenți la hramul bisericii, intitulat „Nu contează ce realizăm în viață, ci contează direcția în care ne mișcăm”, Înaltpreasfințitul Ioachim a îndemnat pelerinii să urmeze, în căutarea lui Dumnezeu, exemplul vieții Sfântului Ierarh Nicolae, manifestând bunătate, râvnă și lipsă de compromis, în contextul lumii de astăzi și al perioadei de post închinat Nașterii Domnului.

„Râvna, intransigența și lipsa de compromis pe care le-a demonstrat Sfântul Ierarh Nicolae în viața sa ne transmit nouă puterea de nu rămâne indiferenți, mai ales că în această lume este multă indiferență, lașitate și lenevire. Există mai multe feluri de a-L căuta pe Hristos, dar nu toate căutările sunt aducătoare de roade, însă nu este important ce realizăm în viața aceasta, ci direcția în care ne mișcăm. Înaintea lui Dumnezeu ni se cere o schimbare de atitudine, de direcție. Hristos cere să locuiască în casa sufletului nostru, în inima noastră. Sfântul Macarie Egipteanul spunea că omul a fost creat pentru a se înrudi cu Dumnezeu, iar această înrudire presupune lipsa fricii. Lipsa fricii este darul extraordinar pe care omul îl primește prin credința sa sinceră și lucrătoare prin iubire”. 

Totodată, Înaltpreasfinția sa a vorbit despre implicarea fundamentală a sfântului în cadrul Sinodului de la Niceea și despre nevoia de implicare și importanța implicării credincioșilor în viața Bisericii. Atenția minții și raportarea ei la Hristos, credința, dar și bucuria de a-L avea pe Hristos în viața personală, pot da posibilitatea credinciosului de ieși din indiferență. 

„Sfântul Nicolae nu a fost indiferent la mutațiile vremii. Unii au încercat să suprime Biserica, dar au umplut cerul de mucenici și mucenice. La Sinodul I de la Niceea nu a putut rămâne insensibil când adevărul și Biserica erau în pericol. Indiferența poate avea consecințe catastrofale pentru viața omului. Trebuie să dăm timpului timp pentru a intra în timpul lui Dumnezeu care nu se măsoară cu ceasul, ci cu prezența continuă a lui Dumnezeu. Într-o lume în care indiferența se dezvoltă continuu și tot mai multă lume o îmbrățișează, viața va fi percepută ca inutilă. Atenția este primul pas spre acțiune. Ieșirea din sine a minții și branșarea la rațiunea divină este începutul descoperirii căilor înnoitoare a lui Dumnezeu, iar Evanghelia nu mai este o carte caducă, ci nouă și înnoitoare și urmând-o, înseamnă că asculți de Cel care este calea, Adevărul și Viața. De aceea este important să știm cine este Dumnezeu, nu ce este Dumnezeu”. 

În finalul cuvântului său, ierarhul a vorbit despre obiceiul de a dărui cu prilejul sărbătorii, prin care credincioșii își pot înmulți talanții primiți de la Dumnezeu.

„Sfântul Nicolae era un om blând, smerit și lipsit de slavă deșartă. El îi bucura pe alții prin daruri și milostenie. Fără Dumnezeu niciun om nu ar putea fi bucuros, pentru că Dumnezeu îi dă darul libertății cu ajutorul căruia omul capătă bucuria pe care și-o dorește. Poporul român a trăit teologic, nu filosofic prezența lui Dumnezeu. Sfântul Nicolae a fost un om al trăirii. El ne amintește de darurile care vin de la Dumnezeu și pe care el ne îndeamnă să le folosim. El ne oferă din darul primit de la Dumnezeu. Niciodată nu trebuie să spunem că am făcut fapta bună, în mod egoist pentru că nimeni nu se poate mântui în manieră egoistă, ci doar cu celălalt și cu sprijinul celuilalt”.  

Părintele Eduard Cozma, parohul Bisericii „Sfântul Ierarh Nicolae”, a vorbit despre bucuria simțită de preoți și credincioși în comuniunea liturgică cu ierarhul, prin împreună rugăciune și împărtășirea din același Sfânt Potir, dar și despre recunoștința comunității parohiale față de ierarhul său venit în această zi sfântă în mijlocul ei. 

La finalul Sfinte Liturghii, Corul psaltic Diaconia a interpretat un mini concert de colinde în contextul hramului acestui sfânt lăcaș și al apropiatelor sărbători de iarnă. Totodată, la slujba Parastasului, au fost pomeniți ctitorii bisericii, dar și părinții Înaltpreasfințitului Părinte Ioachim, Nicolae și Anica.

Răspunsurile la Sfânta Liturghie au fost oferite de corul „Stefanos” al Catedralei Mici a Bacăului.