Prezență arhierească la Biserica „Sfântul Gheorghe” din municipiul Roman

În seara zilei de sâmbătă, 27 aprilie 2024, în ajunul marelui praznic împărătesc al Intrării Domnului Iisus Hristos în Ierusalim, Înaltpreasfinţitul Părinte Ioachim, Arhiepiscopul Romanului și Bacăului, înconjurat de un sobor de preoţi şi diaconi, a slujit slujba Vecerniei unită cu Litia în biserica Parohiei „Sfântul Gheorghe” din municipiul Roman.

Slujba arhierească de seară a fost prilejuită de serbarea hramului bisericii, care îl are ca ocrotitor pe Sfântul Mare Mucenic Gheorghe. Alături de Ierarh au fost prezenți în rugăciune PC Arhim. Pimen Costea, vicar eparhial al Arhiepiscopiei Romanului și Bacăului, preoți din municipiul Roman, coordonați de preotul protopop Antoce Dan Alexandru, și credincioși romașcani. 

În cuvântul de învățătură rostit cu acest prilej, Înaltpreasfințitul Părinte Ioachim a vorbit despre importanța perioadei liturgice în care ne aflăm: „Suntem într-o perioadă foarte specială din anul bisericesc. Încheiem perioada liturgică a Postului Mare și începem Săptămâna Sfintelor Pătimiri ale Mântuitorului Iisus Hristos. Cele două sărbători, Învierea lui Lazăr și Intrarea Domnului în Ierusalim, sunt foarte importante pentru noi, cei care încercăm să ne orientăm după timpul lui Dumnezeu. Din păcate, trăim vremuri în care oamenii consumă timpul în mod egoist. 

Dacă omul transfigurează timpul și nu îl desfigurează, Mântuitorul se va recunoaște în toate faptele sale. Suntem după patruzeci de zile de osteneală, un timp care, dacă am lucrat cele duhovnicești, ne „va fi socotit ca dreptate” în perspectiva mântuirii... Sfântul Mucenic Gheorghe, ocrotitorul bisericii acesteia, care a fost prăznuit marți, 23 aprilie 2024, a fost omul care a marcat timpul său în viața pământească prin renunțarea la avantajele materiale și a urmat calea Mântuitorului... Credincioșii prezenți în biserică sunt chemați să trăiască timpul în mod plenar, în toată dimensiunea sa: sacră, sacramentală, mistagogică, teologică şi tradiţională...”

Cu acest prilej, Înaltpreasfinţitul Părinte Arhiepiscop Ioachim a felicitat preoții slujitori ai acestui sfânt lăcaș și pe enoriașii parohiei pentru conlucrarea lor spre slava lui Dumnezeu.

La final, preotul paroh Ioan Gherasimescu, alături de părinţii slujitori Bogdan Ioan Gherasimescu şi Vlad Nicolae Samoilă, a mulțumit Înalpreasfințitului Părinte Arhiepiscop Ioachim pentru binecuvântare și pentru cuvântul de suflet oferit celor prezenţi, părintelui protoiereu Dan Alexandru Antoce, preoţilor care au slujit şi, nu în ultimul rând, credincioşilor care au participat şi au înfrumuseţat acestă slujbă de seară.

Răspunsurile liturgice au fost date de Corul „Diaconia” al catedralei arhiepiscopale și de grupul cântăreților bisericești ai parohiilor romașcane.

Biserica „Sfântul Gheorghe” din Roman a fost clădită între anii 1842 și 1847 pe cheltuiala familiei postelnicului Grigore Doni, originar din Ținutul Hotinului, care s-a refugiat la Roman după anexarea Basarabieide către Imperiul Rus, în anul 1812. Impresionantă și astăzi prin monumentalitatea sa, biserica a fost realizată în stil neoclasic, după modelul unei biserici din Odesa.

Pe data de 12 septembrie a anului 2021, biserica „Sfântul Gheorghe” a fost resfințită de către Înaltpreasfințitul Părinte Arhiepiscop Ioachim, în urma unui proces amplu de consolidare, renovare și restaurare sub coordonarea părintelui paroh Ioan Gherasimescu.

Pr.prof. Vlad Nicolae Samoilă