Sâmbătă, 12 decembrie 2020, la Mănăstirea „Sfinții Arhangheli Mihail și Gavriil”, din localitatea Runc, a fost oficiată Sfânta Liturghie și slujba Parastasului pentru părintele arhimandrit Serafim Huzdup, la împlinirea a șase luni de la trecerea sa la cele veșnice, de către părintele arhimandrit Pimen Costea, vicar eparhial.
Cu această ocazie, părintele vicar a evocat personalitatea părintelui arhimandrit Serafim Huzdup, fost exarh al mănăstirilor, eclesiarh al Catedralei Arhiepiscopale din Roman și consilier eparhial, un foarte responsabil trăitor și un mărturisitor al credinței ortodoxe în vremuri contemporane.
În cuvântul său părintele Vicar Eparhial a vorbit despre nădejdea mântuitoare a celor ce tind spre fericirea adevărată.
Este un paradox al înțelegerii al minții noastre că nu va ajunge omul să înțeleagă decât atunci când experimentează în mod direct voia lui Dumnezeu și să înțeleagă cum poți să fii fericit atunci când plângi sau atunci când flămânzești și însetezi după dreptate? Ce fericire poți avea atunci când bunul tău este împărțit cu altcineva și cum poți fi fericit atunci când sărăcia parcă devine sensul vieții? Cum poți fi fericit atunci când toată lumea te prigonește, te batjocorește și te defaimă pentru și în numele lui Hristos, când cu toții știm și ne adaptăm acestei ordini sociale în care fericirea înseamnă o viață de huzur, să ai tot ceea ce îți trebuie și nu îți lipsește nimic, să ai un nume bun pe care să ți-l lucrezi în fiecare zi , să fii cinstit de către oameni și apreciat. Așa vedem în zilele noastre de la mic la mare viața fericită! Doar oare aceasta să fie cea pe care a adus-o Hristos în lume?
Acesta a vorbit despre importanța capitală a ascultării mântuitoare.
Vedem exemplele frumoase și pilduitoare ale părinților de mai înainte și cum aceștia au înțeles că a plânge nu înseamnă a te jeli ci al lăuda pe Dumnezeu. Dreptatea vine din credință, credința din ascultare iar ascultarea este semnul supușeniei, a smereniei, a acceptării condiției de a fi. Bun cu adevărat este Dumnezeu iar dacă ești bun atunci ești în și din El. Bunătatea vine mână în mână cu iubirea. Pe lângă faptul că îl pomenim astăzi pe Sfântul ierarh Spiridon, marele făcător de minuni care a fost Episcopul Trimitundei, un om simplu care a descoperit lucrarea lui Dumnezeu în păstorirea turmei Sale și care a ajuns să i-a parte la lucrările Primul Sinod Ecumenic de la Niceea din anul 325, unde a apărat dreapta credință și a mărturisit adevărul Treimic într-un mod cu totul deosebit, unic în istoria patristicii ortodoxe, arătând că treimea esti indisolubilă, inseparabilă , unită dat nu nedespărțită. Multe dintre minunile sale pe care le-a săvârșit sunt providențiale și paradigmatice pentru noi și ne amintim cu mare plăcere de ele, pentru că trupul său se află în insula Corfu, moaștele sale în raclă, dovada că este veșnic ajutător o avem prin papucei săi, care sunt tociți doar în talpă. Acest lucru arată că El este grabnic ajutător celor care îi cer ajutorul.
Părintele Vicar a amintit și despre viața scurtă dar pilduitoare a părintelui Serafim Huzdup, un model exemplar prin ascultarea și cumințenia sa harismatică.
Astăzi facem și pomenirea părintelui Serafim, un părinte deosebit pentru majoritatea dintre noi pentru că l-am cunoscut și știm despre el, unii puține, alții mai multe lucruri, dar indiferent despre ce am putea vorbi despre părintele Serafim și parcă sunt prea puține a le spune pentru faptul că modul cum a trăit a fost cu totul și cu totul unic. Nu a lăsat să se vadă nimic din câte făcea și nimic nu a lăsat a se înțelege din ceea ce trăia. Totul era într-o, taină cu totul ascunsă și deosebită, lucruri care astăzi ne fac să fim neputincioși în a exprima în vorbe viața acestui părinte drag nouă tuturor. Eu am putut constata că a fost un om al rugăciunii, un om care m-a învățat să îl descopăr pe Dumnezeu prin rugăciunea minții. Ne-am cunoscut la Mănăstirea Runc, când venea în vizită și apoi unde s-a călugărit. Era un practicant al rugăciunii lui Iisus și modul acesta de a se ruga cineva, spune mult despre om, pentru că rugăciunea te aduce în compania lui Dumnezeu și a prietenilor Săi. De aceea, cel care nu se roagă, rămâne străin Bisericii și adevărului de credință. Rugăciunea este aceea care te poartă într-un dialog continuu cu Cerul.
Răspunsurile liturgice au fost oferite de corul mănăstirii de la Runc.
....
Vrednicul de pomenire arhimandrit Serafim a plecat la Domnul în mod neașteptat, la doar 46 de ani, în ziua de 12 iunie. Apropiat colaborator al Înaltpreasfinţitului Părinte Arhiepiscop Ioachim, părintele a fost exarh al mănăstirilor din cadrul Arhiepiscopiei Romanului şi Bacăului (2002-2005), iar din 2009 a ocupat funcţia de consilier silvic şi agricol la Centrul eparhial, la care s-a adăugat și responsabilitatea de eclesiarh al Catedralei Arhiepiscopale din Roman. (Pr. Daniel-Ionel Marari)