În perioada 5-7 septembrie 2023 cu ajutorul lui Dumnezeu şi cu binecuvântarea Înaltpreasfinţitului Părinte Ioachim, Arhiepiscopul Romanului şi Bacăului, un grup de credincioşi ai Parohiei „Sfinţii Arhangheli Mihail şi Gavriil” din satul Holt, Com. Letea Veche, Protopopiatul Bacău, au vizitat câteva mănăstiri şi obiective turistice importante de dincolo de Prut.
Astfel, prin agenţia de turism „Meteora Tour” a Arhiepiscopiei Romanului şi Bacăului grupul celor 40 de pelerini s-au închinat mai întâi icoanei făcătoare de minuni a Maicii Domnului de la Mănăstirea Hîncu şi au admirat frumuseţea locurilor, a locaşurilor de cult şi a anexelor mănăstireşti. A urmat popasul de la Mănăstirea Căpriana, ctitorită de Alexandru cel Bun şi de Ştefan cel Mare, iar seara s-au putut observa şi vizita monumente şi clădiri politice şi istorice, dar şi parcuri importante din capitala ţării, Chişinău.
A doua zi pelerinii au vizitat cramele şi parte din cei 120 de km din galeriile Cricova, au ascultat prezentarea modului de alcătuire a spumantului Cricova, a urmat o degustare, un film de introducere în istoricul celebrelor crame, prezentarea sălilor tematice şi vinoteca, tezaur al Republicii Moldova. Au urmat pelerinajul la peşterile rupestre de la Orheiul Vechi, Mănăstirea Orheiul Vechi, s-au vizitat apoi casa lui Dănilă Prepeleac, Muzeul etnografic şi satul tradițional Butuceni, cuprins pe lista monumentelor UNESCO. Mănăstirea Curchi a fost umătorul obiectiv, unde părintele rânduit ne-a vorbit despre cei 250 de ani de istorie creştin-ortodoxă a locaşului, lăcaş de cult impresionant şi prin mărime şi prin bogăţia şi frumuseţea obiectelor bisericeşti ce îl împodobesc. Seara s-a încheiat cu o vizită la Fabrica de dulciuri Bucuria din Chişinău.
Ultima zi a pelerinajului a început cu participarea la Sfânta Liturghie oficiată la Mănăstirea Ciuflea din Chişinău, au urmat programul de voie de vizitare a oraşului, a târgului, a pieţelor şi a parcurilor, apoi drumul spre casă, rămânând amintirea memorabilă a celor vizitate puternic imprimată în inimile celor ce au călătorit pe tărâmuri moldave.
La final, părintele Iulian Adam a rostit obişnuita rugăciune de seară, apoi a făcut o scurtă trecere în revistă a celor vizitate, şi a mulţumit, Înaltpreasfinţitului Părinte Ioachim pentru binecuvântare, Meteora Tour şi domnului Elisei Gelu, director al agenţiei, dar şi cunoscut ghid turistic, care a şi explicat fiecare obiectiv şi a vorbit pelerinilor din istoricul fiecărui monument vizitat. Toţi cei prezenţi şi-au exprimat bucuria şi dorinţa organizării unor alte astfel de pelerinaje viitoare interne şi externe bogate în conţinut religios, istoric şi cultural- turistic.