Pelerinaj în ținutul Neamțului pentru seniorii din două centre de socializare vârstnici

În ziua de 3 februarie 2022, Grupul de Socializare „OSANA” de la parohia „Intrarea Domnului în Ierusalim” , coordonaţi de părintele Ionuț Epure, în înfrăţire cu Seniorii „Lazariteni”, aflați sub îndrumarea părintelui Florentin Vornicelu, au pornit la drum într-un pelerinaj la mănăstirile nemțene: Sihastria, Secu, Petru Vodă, Paltin, Neamț și Agapia.

Pelerinajul a început cu rugăciunile dimineţii, iar gândurile către cei aflaţi în nevoi, dar şi promisiunile de pomenire la mănăstiri sfinte înmiresmau atmosfera. Prima mănăstire de închinare a fost Sihăstria, iar drumul spre înălţimile sihăstreşti a fost împletit de cântări înălţate Domnului, pricesne ce au dat starea de rugăciune mult dorită. Când răsăritul înalbăstrise cerul deja de ceva vreme, s-a ajuns la Mănăstirea Sihăstria, unde pelerinii s-au închinat la Sfintele Moaște. Cântarea Acatistul Maicii Domnului a continuat cu vizita cimitirului mănăstirii, unde s-a făcut un parastas pentru cei adormiți și apoi s-a vizitat chilia în care a viețuit Părintele Cleopa, duhovnic drag al multor generații de credincioși ortodocși români.

Următorul popas a fost prilejuit de vizitarea Mănăstirii Secu unde zumzetul rugăciunilor a fost întâmpinat de părintele Cleopa Sturzu, care a ținut o prelegere despre istoria locașului de cult, începând încă din secolul XVI.  A urmat Mănăstirea Petru-Vodă, prilejul vizitării căreia a trezit bucurie în sufletele tuturor celor care l-au îndrăgit și îl îndrăgesc pe părintele Iustin Pârvu. După ce pelerinii s-au închinat, au avut privilegiul de a fi povățuiți de părintele stareț Hariton, care le-a povestit mai mult despre cel mutat la cele veșnice, stareț și ctitor al mănăstirii. A urmat vizitarea chiliei părintelui Iustin și o miluire prin gustul unic al bucatelor manăstireşti, mult dorite de pelerini.

Puțin mai la vale, oprindu-se la Mănăstirea de maici Paltin, grupul de călători s-a închinat în biserică, la sfintele moaște ce sălășluiesc acolo, și a putut ulterior să viziteze magazinul de produse organice, obștea fiind cunoscută pentru activitățile din domeniul medicinei, dar și al pedagogiei. După încă o bucată scurtă de drum parcurs cu autocarul, s-a ajuns și la Mănăstirea Neamț unde pelerinii s-au întâlnit cu părintele Ambrosie, prietenul Parohiei Lazaret și Starețul Schitului Pocrov, care le-a vorbit despre istoria tumultoasă a edificiului ctitorit în secolul XV de către Sfântul Voievod Ștefan cel Mare. Grupul s-a închinat, pe rând, la Sfintele Moaște ale Sfântului Paisie Velicicovschi și ale sfântului necunoscut, descoperit în chip minunat de călugării de la mănăstire în anul 1986, precum și la Icoana făcătoare de minuni a Maicii Domnului „Povățuitoarea”.

Grupul de pelerini a ajuns apoi și la Mănăstirea Agapia unde au aflat lucruri inedite despre istoria Mănăstirii mari, cât și a Agapiei Mici și a picturii din interiorul bisericii mari, credincioșii închinându-se și, cu sufletele odihnite după un pelerinaj săvârșit în duhul liniștii, în ciuda multor obiective, au revenit la Bacău.