Optsprezece ani de arhierie pentru Părintele Arhiepiscop Ioachim

La 1 mai 2018 s-au împlinit 18 ani de când Înaltpreasfințitul Părinte Ioachim a fost hirotonit în treapta de arhiereu, îndeplinind înalta misiune de Arhiereu-vicar al Episcopiei Romanului. Astăzi, la Metocul Chiriarhal „Sf. Părinți Ioachim și Ana” de la Itești, într-o atmosferă de sărbătoare, membri ai administrației eparhiale au adresat un gând de aleasă prețuire Chiriarhului care, prin cuvânt și faptă, și-a înscris numele în șirul celor 77 de ierarhi care au păstorit în istorica Eparhie a Romanului.
 

Încă de la primele ore ale dimineții, Înaltpreasfințitul Părinte Ioachim a fost întâmpinat la intrarea în biserica paraclis a Metocului Chiriarhal de la Itești de către un grup de copii care i-au oferit un buchet de flori, adresându-i totodată urări de bine, ani mulți și rodnici și primind, la rândul lor, binecuvântare arhierească.

Apoi, ierarhul s-a închinat Sfinților Ioachim și Ana, ocrotitorii sfântului locaș, și a asistat la slujba de Te Deum oficiată de un sobor de preoți și diaconi, sub protia Părintelui Arhimandrit Pimen Costea, Vicar eparhial, ca prinos de mulțumire pentru binefacerile revărsate de Dumnezeu asupra Eparhiei Romanului și Bacăului și a Înaltpreasfinției Sale.

La finalul slujbei, în numele coloboratorilor de la Centrul eparhial, Părintele Vicar a adresat un cuvânt omagial, aducând în actualitate semnificația celor 18 ani de arhierie ai Înaltpreasfințitului Părinte Ioachim:

Ziua de astăzi este una emoționantă. Ea ne trimite cu mintea la semnificațiile sociale ale cifrei 18, la vârsta la care omul este considerat major. Este un moment în care cel sărbătorit poate să-și ia viața în propriile mâini devenind responsabil pentru toate faptele sale și răspunzând deopotrivă în fața provocărilor vieții. Mai mult decât atât, maturitatea duhovnicească a unui om se împlinește cu maturitatea sa fizică, dar și cu împlinirea unor idealuri pe care și le propune.

Suntem bucuroși să fim astăzi aici, pentru că ne-ați ales să fim alături de Înaltpreasfinția Voastră și pentru că această zi de 1 mai este simțită de inimile noastre ca o vibrație interioară. Prezența întru arhierie a Înaltpreasfinției Voastre ne-a transformat pe noi din ceea ce eram în ceea ce suntem. De aceea este o chemare în plus și o motivație în plus ca să fim mai prezenți în tot ceea ce se întâmplă în viața Înaltpreasfinției Voastre, pentru că viața unui Arhiereu se confundă cu viața eparhiei, cu tot ceea ce împlinește în întreaga sa activitate.

Sperăm ca timpul nostru să fie una cu timpul Înaltpreasfinției Voastre și să fim părtaș bucuriilor pe care Dumnezeu ni le-a pregătit.

Prezent la Itești, părintele Constantin Alupei a dat citire, în prezența tuturor, gândurilor pe care, cu 18 ani în urmă, în calitate de protopop al Protopopiatului Onești, le rostea în numele preoților, la slujba de înscăunare a Preasfințitului Părinte Ioachim Băcăuanul, Episcop-vicar al Episcopiei Romanului, readucând în actualitate, cu emoție, frumoase amintiri de la acel eveniment.

La final, Înaltpreasfințitul Părinte Ioachim a vorbit despre crucea arhieriei și împlinirile realizate împreună cu cei care i-au fost alături în acești 18 ani.

Prin tot ceea ce am împlinit în acești 18 ani mi-am dorit să răscumpăr timpul pe care mi l-a dat Dumnezeu. Îmi amintesc și eu că în momentul în care am venit aici, în calitate de ceea ce suntem, în cuvântul pe care l-am spus atunci, am făcut referire la semnificațiile veșmintelor pe care le poartă un arhiereu, și oprindu-mă la semnificațiile sfintei mitre care se așază pe capul arhiereului, am spus că ea este o coroană a preoției depline, o încoronare a harului arhieriei, însă, am subliniat faptul că o consider mai curând ca pe o coroană de spini pe care a primit-o Mântuitorul Hristos, deoarece arhieria înseamnă jertfă și mulțumire. Așa și eu m-am angajat la jertfă, însă jertfa nu o împlinești singur și de aceea, la acea coroană s-au adăugat prin frățiile voastre mai multe flori care au împodobit-o luând locul spinilor. Nu îmi atribui nicio împlinire realizată în această eparhie, ci mă bucur că mulți slujitori ai altarelor m-au înțeles și au contribuit astfel la ridicarea demnității arhieriei pe piedestalul unde i se cuvine să fie în permanență, mai ales în aceste timpuri zbuciumate.

Sunt bucuros că am reușit împreună cu frățiile voastre, care sunteți pecetea apostoliei noastre, să duc crucea slujirii arhierești în această eparhie. Arhieria nu este numaidecât a celui care o poartă, ci este distribuită tuturor acelora care se angajează cu tine la această lucrare, ducând împreună până la capăt această misiune.

Dăm slavă lui Dumnezeu pentru toate!

Totodată, Înaltpreasfinția Sa a mulțumit părintelui arhimandrit Nicodim Bițic, consilier eparhial, pentru organizarea acestui eveniment și pentru efortul depus în vederea reamenajării și înfrumusețării spațiului aflat în proximitatea acestui așezământ monahal.