În data de 07 martie 2019, în cadrul Aşezământului Social-Filantropic de la Parohia Ortodoxă Lazaret din municipiul Bacău s-au reluat activitățile cultural-duhovnicești ale membrilor Grupului 50 +.
Întâlnirea a debutat cu săvârșirea Sfintei Liturghii, după care cele aproximativ 25 de persoane au luat parte la o activitate de elogiere a satului românesc, a valorilor și tradițiilor care s-au născut în acest loc. Activitatea face parte din seria manifestărilor culturale pe care Parohia Ortodoxă Lazaret le desfășoară, cu binecuvântarea Înaltptreasfințitului Părinte Arhiepiscop Ioachim cu prilejul anului omagial al Satului românesc.
La această întâlnire de suflet au fost invitați Pr. Codrin Laslău, de la Parohia Ortodoxă Cernu, protopopiatul Moinești și doamna Viorica Băluță, muzeograf Secția Etnografie din cadrul Complexului Muzeal „Iulian Antonescu” Bacău.
Pr. Laslău Codrin a prezentat un material video despre „Criza actuală a satului românesc și implicarea Bisericii Ortodoxe Române în atenuarea acesteia”, în cadrul căruia s-a putut viziona un film cu mărturii ale unor persoane din satul Cernu, respectiv primar, invățători, profesori, persoane care au plecat în străinătate, preoți, etc. A urmat o discuție interactivă cu participanții, care au completat cu mărturia proprie numeroase aspecte legate de tema propusă.
După o scurtă pauză gastronomică, datorată implicării membrilor Grupului 50 +, a urmat doamna Viorica Băluță, care a realizat un ghidaj virtual, interactiv, al Secției de Etnografie din cadrul Complexului Muzeal „Iulian Antonescu” Bacău, umată de o prezentare a satului românesc din trecut. Materialul video prezentat a facilitat celor prezenți ocazia de a-și reaminti de copilăria proprie de la sat, petrecută în compania tradițiilor populare legate de marile sărbători religioase.
De asemenea, un gând de nostalgie a fost reprezentat de amintirea instrumentelor de lucru folosite în trecut pentru munca de la câmp sau lucrul de mână alături de părinți. S-a constatat, cu bucurie, faptul că foarte mulți dintre participanți încă mai cunoșteau denumirile specifice ale uneltelor, depănând amintiri dintre cele mai frumoase cu privire la activitățile desfășurate în „bătătura casei”.
La final, părintele Ciuche Eugen Ciprian a mulțumit invitaților și membrilor prezenți la activitate, menționând bucuria reîntâlnirii acestui grup de enoriași, dornici să participe la astfel de întâlniri de evocare a copilăriei și vieții petrecute în cadrul satului românesc.
Întâlnirile membrilor Grupului 50 + vor avea loc săptămânal, în ziua de joi, între orele 9-12, urmând a avea invitați din diverse domenii și specialități: gerontolog, nutriționist, istorici, juriști, etc. Între activitățile care se vor derula menționăm: efectuarea de vizite la muzee, pelerinaje, se va organiza șezători, vor fi realizate diverse activități de creație, de socializare, cateheze, serbarea zilei de naștere sau a onomasticii, etc.
(Pișcu Carla-Livia – asistent social în cadrul Parohiei Ortodoxe Lazaret)