Olimpiada Națională de Religie Ortodoxă – experiențe, emoții, rezultate

   În perioada 27 aprilie – 01 mai 2022, sute de tineri din întreaga țară s-au reunit pentru a participa la Olimpiada Națională de Religie Ortodoxă, desfășurată anul acesta la Târgu Mureș, secțiunea gimnaziu, și la Sibiu, secțiunea liceu.

  Județul Bacău, cu binecuvântarea Înaltpreasfinţitului Părinte Ioachim, Arhiepiscopul Romanului şi Bacăului, sub coordonarea pr. prof. dr. Adrian Alexandrescu, Inspector şcolar de specialitate în cadrul Inspectoratului Şcolar Judeţean Bacău, a fost reprezentat de către tinerii elevi: Agavriloae Mara Paula, clasa a V-a, de la Școala Gimnazială „Ștefan Luchian” Moinești, Zaharia David, clasa a VI-a, de la Școala Gimnazială „Constantin Platon” Bacău, Ungureanu Iustina, clasa a VII-a, de la Școala Gimnazială „Constantin Platon” Bacău, Bălănucă Teodor Cristian, clasa a VIII-a, de la Liceul Tehnologic Dărmănești, Bejinaru Valentin Adrian, clasa a IX-a, de la Colegiul Național „Dimitrie Cantemir” Onești, Turcu Maria Anastasia, clasa a X-a, de la Colegiul Național „Gheorghe Vrănceanu” Bacău, Busuioc Maria Teodora, clasa a XI-a, de la Colegiul Național „Gheorghe Vrănceanu” Bacău, Croitoru Toma, clasa a XII-a, de la Colegiul Național „Dimitrie Ghika” Onești, dimpreună cu profesorii însoțitori de lot: Maria-Manuela Neculcea, de la Școala Gimnazială „Constantin Platon” Bacău și Andrei Gorbănescu, din cadrul Liceului Tehnologic Dărmănești.

   Deschiderea festivă a avut loc miercuri, 27 aprilie 2022, de la ora 15.00, la Catedrala „Buna Vestire” din Târgu Mureș, și de la ora 18.00 la Catedrala Mitropolitană din Sibiu, cu slujbe de Te Deum, în prezența oficialităților din cadrul Ministerului Educației Naționale, a Patriarhiei Române şi a Inspectoratelor Școlar Județene Mureș și Sibiu, dintre care îi amintim pe conf. univ. dr. Vasile Timiș, Inspector general în cadrul Ministerului Educației, pr. George Jambore, Inspector patriarhal - sector învățământ, precum și Înaltpreasfințitul Părinte Irineu, Arhiepiscop al Alba Iuliei, la Târgu Mureș, respectiv Înaltpreasfințitul Părinte Laurențiu, Mitropolitul Ardealului, la Sibiu.

   În urma desfășurării acestei competiții, printre premianți au fost și elevii lotului băcăuan: Premiul I, nota 10, eleva Busuioc Maria Teodora, clasa a XI-a, Colegiul Național „Gheorghe Vrănceanu” Bacău, Mențiune, eleva Turcu Maria Anastasia, clasa a X-a, Colegiul Național „Gheorghe Vrănceanu” Bacău, Premiul special, elevul Bejinaru Valentin Adrian, clasa a IX-a, Colegiul Național „Dimitrie Cantemir” Onești, Mențiune, elevul Zaharia David, clasa a VI-a, Școala Gimnazială „Constantin Platon” Bacău.

Această competiție, pe lângă emoțiile și rezultatele obținute  a adus și experiențe deosebite, trăiri, progres spiritual, oameni deosebiți, prietenii, locuri și lucruri noi. Olimpiada Națională de Religie Ortodoxă nu s-a încheiat odată cu primirea rezultatelor și festivitatea de premiere, ea va rămâne mult timp în mintea și sufletul fiecărui participant.

„Spun cu sinceritate că adevăratul meu câștig la finalul acestei olimpiade este faptul că am reușit să mai fac un pas către Hristos, să mă apropii, prin toate lucrurile frumoase pe care le-am citit și studiat, de Dumnezeu Care este iubire și totodată, izvorul iubirii. Olimpiada de religie este, într-adevăr o competiție, însă, în locul motivației de a dobândi un premiu, trebuie să primeze dorința sinceră de a descoperi frumusețea valorilor și virtuților creștine întrupate în Hristos, căci creștinismul este o religie a dragostei, a bunătății, a blândeții, a sacrificării sinelui egoist în favoarea slujirii aproapelui, iar acestea sunt înaltele valori pe care noi, tinerii, trebuie să ni-le însușim spre a deveni piloni ai comunității, promotori ai comuniunii și solidarității.”

    Busuioc Maria Teodora, clasa a XI-a, Colegiul Național „Gheorghe Vrănceanu” Bacău

 

       „Olimpiada Națională de Religie Ortodoxă mi-a deschis porțile către o cunoaștere profundă a învățăturii și esenței religioase, necesară în formarea personalității fiecărui om. Olimpiada a fost o oportunitate de a ajunge mai aproape de Dumnezeu prin împărtășirea învățăturii Sale îmbrăcată în credință statornică. Fiecare cuvânt pe care îl scriam pe foaia de examen era o mărturisire a credinței mele, iar acest lucru m-a ajutat nu numai să ajung la un rezultat deosebit, ci și să capăt o împlinire de sine. Experiența este de neuitat și marchează considerabil o etapă de dezvoltare, deoarece mi-a imprimat simțul datoriei față de divinitate și responsabilității față de oamenii ce mă înconjoară.

Această experiență a fost binecuvântată încă de la început de Înaltpresfințitul Ioachim, Arhiepiscopul Romanului și Bacăului, care se roagă neîncetat pentru noi, astfel, pot spune că am pășit cu dreaptă îndrumare în această competiție. Mulțumesc profesorilor și părinților pentru îndrumare și încurajare în aceste momente importante din viața mea.”

  Turcu Maria Anastasia, clasa a X-a, Colegiul Național „Gheorghe Vrănceanu” Bacău

 

„Sunt foarte bucuros că am ajuns la etapa națională a Olimpiadei de Religie Ortodoxă, aceasta fiind și prima olimpiadă la care am participat și unde am trăit o experiență unică, deosebită, interesantă, pe care aș vrea să o continui și în anii următori. Am cunoscut și alți elevi din țară, am schimbat impresii și am vizitat locuri frumoase. Îi sunt recunoscător doamnei profesoare de religie, pentru susținere, îndrumare și ajutorul oferit.”

Zaharia David, clasa a VI-a, Școala Gimnazială „Constantin Platon” Bacău

,,A fost prima olimpiada națională la care am participat și totodată prima experiență într-un cămin pedagogic,am văzut cum este sa trăiești precum un student și am legat prietenii cu colegii mei olimpici.Olimpiada aceasta a fost inedita,cu siguranță merita participarea!"

Bălănucă Teodor Cristian, clasa a VIII-a,  Liceul Tehnologic Dărmănești

 

„Faptul că am ajuns la etapa națională a Olimpiadei de Religie Ortodoxă este o mare realizare pentru mine. A fost o experiență minunată. Chiar dacă nu am obținut un premiu, am reușit să-mi depășesc limitele, am cunoscut oameni care mi-au dat încredere, care m-au făcut să zâmbesc și să-mi doresc să particip și anul viitor.”

   Ungureanu Iustina, clasa a VII-a, Școala Gimnazială „Constantin Platon” Bacău

 

Profesor însoțitor, Maria Manuela Neculcea