Magazinul „Filocalia” Bacău și-a sărbătorit ocrotitoarea – Sf. Cuv. Casiana Imnografa

Cu binecuvântarea Înaltpreasfințitului Părinte Ioachim, Arhiepiscopul Romanului și Bacăului, vineri, 6 septembrie 2024, magazinul de obiecte bisericeşti „Filocalia” din Bacău și-a sărbătorit cu anticipaţie ocrotitoarea, pe Sfânta Cuv. Casiana Imnografa, prăznuită în data de 7 septembrie.

În rugăciunea de binecuvântare rostită cu prilejul inaugurării și sfințirii noului sediu al magazinului de obiecte bisericești „Filocalia”, din anul 2023, fiind „Anul Omagial al imnografilor și cântăreților bisericești” în Patriarhia Română, Înaltpreasfințitul Părinte Arhiepiscop Ioachim a pus noul sediu sub ocrotirea Sfintei Cuvioase Casiana Imnografa.

Astfel, în săptămâna 2 – 7 septembrie 2024 au fost organizate „Zilele magazinului Filocalia”. Evenimentul central, a cărui gazdă a fost părintele Marian Gliga, Inspector eparhial și coordonator al Sectorului colportaj, s-a desfășurat vineri, 6 septembrie, începând cu ora 14, având invitați de onoare pe părintele Alexandru Stanciu, slujitor la Catedrala Arhiepiscopală „Sfânta Cuvioasă Parascheva” din Roman și pe părintele Constantin Abageru, împreună cu invitați ai Centrului socio-cultural şi educaţional „Sfânta Muceniţă Filofteia” din cadrul Parohiei „Sf. Ap. Petru şi Pavel” Bacău.

Tema acestei întâlniri duhovnicești a fost „Viața Sf. Cuv. Casiana Imnografa și darul ei literar, neasemuit”, evenimentul debutând cu rostirea Acatistului Sf. Cuv. Casiana, textul fiind diortosit și completat de Înaltpreasfinţitul Părinte Arhiepiscop Ioachim.

Cu acest prilej aniversar, părintele Alexandru Stanciu a creionat viața și moștenirea Sfintei Casiana Imnografa, vorbindu-le celor prezenţi despre activitatea sfintei ca monahie, scriitoare și compozitoare de imnuri și cântece de slavă lui Dumnezeu, dar și despre frumusețea ei neasemuită.

La eveniment a participat și domnul inginer Mircea Constantin Jurebie, personalitate a culturii băcăuane, care posedă o dragoste aparte pentru scris, precum a avut și Sfânta Casiana Imnografa. Domnul Jurebie a mărturisit despre darul său de a scrie, recitând două dintre poeziile sale de suflet, „Nihil Sine Deo” și „Rugăciune”.

Poetul și scriitorul Mircea Constantin Jurebie, făcând referire la credință și la ceea ce primează în viața fiecăruia dintre noi, despre calități și daruri primite, care rămân înscrise pe tabla sufletească, ca o scânteie apar și se dezvoltă, a afirmat: „Trecutul și prezentul se întrepătrund. Întâi leagă în scutece viitorul, apoi se lasă ca moștenire”.

Gazda evenimentului, părintele Marian Gliga, inspector eparhial al Sectorului colportaj, inițiatorul evenimentului, a făcut o scurtă prezentare a magazinului, dar și a sectorului de Colportaj, care, în scop filantropic contribuie la întrajutorarea anumitor cazuri sociale, aflate în nevoi financiare sau în anumite situații mai grele ale vieții.

Despre nevoile băcăuanilor de hrană duhovnicească pe care o găsesc la „Filocalia” prin cărţi, icoane si alte obiecte bisericești necesare, părintele Marian Gliga a menționat că sunt în creștere, de aceea și relocarea magazinului Filocalia într-un spațiu mai generos a fost necesară precum și extinderea activității prin înființarea magazinului online www.filocaliaobiectebisericesti.ro.

Părintele Marian Gliga a pomenit cu multă evlavie și bucurie și pe Episcopul Ioachim Mareș care a locuit în casa care acum, a devenit un centru cultural-duhovnicesc, unde credincioșii băcăuani găsesc bucuria întâlnirii cu Dumnezeu.

La final, gazda evenimentului a oferit în semn de mulțumire, „Diploma de Excelență”, părintelui Alexandru Stanciu, precum și daruri constând în cărți și icoane cu Sfânta Casiana Imnografa, tuturor celor prezenți.

În cuvântul de încheiere, părintele Marian Gliga a menționat: „Trebuie să știm să trăim frumos toată viața, chiar dacă drumul vieții noastre este șerpuit de ispite și încercări, noi trebuie să mergem cu GPS-ul în față spre mântuire, fie că avem păduri întunecate, mări învolburate, prăpăstii, să știm să punem Sfânta Cruce ca punte din lumea aceasta în lumea cealaltă mai bună. Să urmăm exemplul de smerenie şi curaj al Sfântei Casiana Imnografa, să-i citim viața și Acatistul!”

(Pricop Geanina Elena)