La invitația Protoieriei Bacău, cu binecuvântarea Înaltpreasfințitului Părinte Arhiepiscop Ioachim, în cadrul programelor pe care Protoieria le derulează în sprijinul persoanelor afectate de diferite adicții, duminică, 23 octombrie 2022, la Central Plaza – Universul sănătății din Bacău a avut loc o conferință pe tema adicției de tehnologie.
Întâlnirea a fost moderată de către părintele protoiereu Eugen-Ciprian Ciuche având invitat pe domnul conferențiar universitar doctor Adrian Lemeni, consilier patriarhal și coordonatorul școlii doctorale din Patriarhia Română, care a invitat publicul la o dezbatere pe tema „Impactul mediilor tehnologice asupra vieții personale și comunitare”. Aceasta este una din acțiunile pe care Protoieria Bacău le derulează în continuarea formării profesionale pe care un număr de 20 de preoți au dobândit-o în cadrul cursului de consilier în domeniul adicțiilor.
Astfel, în cadrul acestei conferințe care a adunat aproximativ 500 de participanți din rândul preoților, cadrelor didactice universitare și preuniversitare, studenți și elevi a avut loc lansarea celei mai noi lucrări a domnului profesor Adrian Lemeni intitulată „Tehnicizarea inumană a vieții”. Această carte propune cititorului un studiu amănunțit și minuțios asupra problematicii secolului XXI cu privire la folosirea excesivă a mediilor tehnologice, precum și o abordare teologică asupra efectelor nocive care decurg din folosirea fără cumpătare a dispozitivelor electronice.
În cadrul întâlnirii, domnul profesor Adrian Lemeni a propus auditoriului o incursiune în punctele principale ale lucrării domniei sale și a vorbit celor prezenți despre câteva dintre subiectele cărții precum contextul scripturistic și patristic ce poate face referire la tehnologia zilelor noastre. Astfel, prin prezența în cadrul acestei întâlniri, participanții au putut pleca mai îmbunătățiți cu privire la pericolele pe care le pun înaintea oamenilor aceste dispozitive tehnologice, dar și cu o perspectivă duhovnicească de abordare a acestei probleme astfel încât, așa după cum a transmis și domnul profesor, „omul să fie stăpânul tehnologiei, și nu invers.”
Solemnitatea și folosul duhovnicesc al acestei conferințe a fost dublat de prezența Înaltpreasfințitului Părinte Arhiepiscop Ioachim care a apreciat întreaga activitate și lucrare a domnului profesor Adrian Lemeni, oferind audienței un cuvânt de învățătură în ceea ce privește rolul Bisericii în a menține un echilibru sufletesc în zona acestei dependențe întâlnite la toate vârstele.
Luând act cu apreciere față de personalitatea și opera teologică a domnului profesor invitat, ierarhul i-a oferit acestuia Ordinul Melchisedec Clasa I pentru mireni, ca semn al efortului personal depus de-a lungul timpului în scopul oferirii unui răspuns pertinent la problemele actuale cu care se confruntă societatea românească.
Pe această cale, Protoieria Bacău aduce mulțumiri tuturor preoților care au sprijinit derularea acestui eveniment cultural-educațional, cât și credincioșilor care au fost prezenți având încredințarea că aspectele dezbătute în cadrul conferinței vor reuși să ofere celor prezenți o alternativă la robia și dependența spre care conduc mediile tehnologice în care își desfășoară viața și activitatea.
Domnul Adrian Lemeni este în prezent conferențiar universitar doctor la disciplinele de Teologie Dogmatică și Teologie fundamentală din. cadrul Facultății de Teologie Ortodoxă din București, Departamentul de Teologie Sistematică, Practică și Artă Sacră și directorul Școlii Doctorale „Dumitru Stăniloae” a Facultății de Teologie Ortodoxă „Justinian Patriarhul” (Universitatea București). De-a lungul timpului domnul Adrian Lemeni a ocupat mai multe funcții precum Secretar de Stat pentru Culte în cadrul Ministerului Culturii și Cultelor (2005-2007 și 2009-2010), Consilier pentru Culte al Primului Ministru (2007-2008), Secretar de Stat pentru Culte în cadrul Guvernului României (2010-2012), consilier personal al primului ministru Călin Popescu Tăriceanu. De asemenea, opera domnului profesor numără până în acest un număr de 15 cărți publicate în domeniul cultural-teologic.
Pr. Răzvan-Dimitrie Radu