Lansare de carte în an omagial, la Onești

Miercuri, 4 decembrie 2019, în contextul Anului omagial al satului românesc (al preoților, învățătorilor și primarilor gospodari), la Biblioteca Municipală "Radu Rosetti" din Onești, Dna Prof. Dr. Gabriela Gîrmacea a lansat volumul Antologie de Mitologie Românească, însoțită de jocul interactiv cu jetoane de Mitologie Românească.

Este cunoscut faptul că românii au avut din toate timpurile o multitudine de obiceiuri, basme și poeme referitoare la dragoste, credință, regi, prințese și personaje mitice. Etnologii, poeții, scriitorii și istoricii au încercat de secole să colecționeze și să păstreze basmele, poemele, baladele, dar și să descrie cât mai bine posibil obiceiurile și tradițiile legate de diferite evenimente din an. Tradiții legate de perioade fixe din an, precum sunt colindele de Crăciun, sorcova de Anul Nou sau mărțișorul, fac parte din bogăția mitică a neamului nostru. Antologia de Mitologie Românească a doamnei Prof. Gîrmacea reliefează aceste minunate mituri românești punând în valoare prin basme, poeme, definiții și explicații detaliate bogația de simboluri și personaje, sistemul de coduri culturale, de tradiții și obiceiuri păstrate de-a lungul timpului în satul românesc.

Lansarea a fost un minunat prilej de a reliefa aceste tradiții, mituri și ritualuri prin jocul de rol al grupului de elevi ai Școlii Gimnaziale din Satul Larga, comuna Dofteana cu piesa "Pupăza din tei", dansuri populare interpretate ilustru de formația Muguraşii Mănăstireni, prezentarea jocului interactiv de întrebări și răspunsuri pe jetoane de Mitologie Românească și nu în ultimul rând, un ritual străvechi, unic în România - Chipăruşul (lanțul vieții).

Lansarea de carte a fost susținută de Protoieria Oneşti și Biblioteca Municipală, părintele protopop Ioan Bârgăoanu salutând lansarea acestei lucrări în An Omagial, subliniind importanța salvării și prezervării valorilor culturale și tradiționale ale satului și importanța acestora în păstrarea identității de neam.

Au fost, de asemenea, subliniate rolurile apostolilor satului românesc de-a lungul timpului - dascălii și preoții.