Miercuri, 5 martie 2025, cercurile metodice reunite ale profesorilor de Religie din Moinești, Comănești și Dărmănești s-au întâlnit în sala „Melchisedec Ștefănescu” a Protopopiatului Moinești, sub coordonarea părintelui Adrian Alexandrescu, inspector la disciplina Religie și a părintelui Costel Mareș, protopop de Moinești.
Doamna profesor Elena Hereș, coordonatoarea Cercului metodic din Moinești, a rostit cuvântul de bun venit în așezământul modern și primitor al protopopiatului, mulțumind coordonatorilor și profesorilor participanți și prezentând ordinea de zi a întâlnirii inedite, de la începutul Postului Mare.
Părintele protopop Costel Mareș, gazdă a evenimentului, și-a arătat bucuria reîntâlnirii cu profesorii de Religie din Protopopiatul Moinești, mulțumindu-le pentru împreuna-lucrare pentru derularea proiectelor Bisericii. Le-a prezentat principalele proiecte ce se vor derula în acest an, la care sunt chemați să se implice și profesorii de Religie, cele mai ample fiind „Marșul pentru Viață” din luna martie și „Zilele cultural-duhovnicești ale Protopopiatului Moinești” din luna septembrie, când participă foarte mulți elevi și cadre didactice la evenimentele organizate, fiind premiați elevii de nota 10 din acest an școlar. Părintele protopop le-a transmis cele mai calde urări de bine în activitatea desfășurată și a oferit flori doamnelor profesoare cu ocazia zilei de 8 Martie.
Părintele inspector Adrian Alexandrescu a transmis profesorilor de Religie binecuvântarea Înaltpreasfințitului Ioachim, Arhiepiscopul Romanului și Bacăului, pentru misiunea la care au fost chemați, de a sădi cuvântul Evangheliei în sufletele copiilor. La rândul său, a mulțumit cadrelor didactice pentru rezultatele frumoase și implicarea lor, reamintind importanța profesorului și a orei de Religie în școală și în societate, și îndemnându-i la împlinirea misiunii cu responsabilitate.
Aflându-ne în Anul Omagial al Centenarului Patriarhiei Române și Anul comemorativ al duhovnicilor și mărturisitorilor ortodocși români din secolul al XX-lea, domnul profesor și director al Școlii Gimnaziale Măgirești, Nicolae Chira, a prezentat referatul „Centenarul Patriarhiei Române – Timp de recunoștință adusă lui Dumnezeu şi binefăcătorilor, prilej solemn de cinstire a sfinților recent canonizați”. Astfel, au fost evidențiate marile personalități ale Bisericii Ortodoxe Române și realizările mărețe din 1925 până în prezent.
Domnul profesor Andrei Gorbănescu a prezentat referatul metodic: „Programa școlară: Structura programei școlare, utilizarea programei în proiectarea și realizarea activităților didactice”. Acesta a adus informații de specialitate de ultimă oră, contribuind astfel la perfecționarea continuă a cadrelor didactice.
Părintele Adrian Alexandrescu a adus apoi în discuție ultimele date despre pregătirea Olimpiadei Naționale de Religie, găzduită anul acesta de către județul Bacău, în Săptămâna Luminată. A fost subliniată importanța și unicitatea evenimentului găzduit de județul nostru, onoarea și responsabilitatea organizării acestuia și modul prin care profesorii de Religie se vor implica.
Doamna profesor Cristina Gorbănescu, coordonatoarea Cercului metodic din Comănești și Dărmănești, a vorbit în încheiere în numele profesorilor prezenți, mulțumind coordonatorilor acestei întâlniri pentru grija față de ora de Religie și pentru sprijin, asigurându-i de o bună conlucrare în viitor, între Școală și Biserică.
(Pr. Ovidiu Hereș)