Duminică, 18 mai 2025, cu prilejul hramului bisericii Parohiei „Sfinții Împărați Constantin și Elena” din Bacău, credincioșii l-au avut în mijlocul lor pe IPS Părinte Ioachim, care a săvârșit Sf. Liturghie înconjurat de un sobor de preoți și diaconi. La Sfânta și Dumnezeiasca Liturghie arhierească au participat credincioși, oficialități locale, elevi și cadre didactice, în contextul premierii elevilor care s-au remarcat prin rezultate deosebite la olimpiadele și competițiile de Religie, Cultură și Spiritualitate în anul școlar 2024–2025.
În cadrul slujbei, părintele arhimandrit Pimen Costea, vicar-eparhial, a rostit un cuvânt de învățătură inspirat din pericopa evanghelică a femeii samarinence: „Plecăm cu Dumnezeu de aici. Dacă nu plecăm cu El, am venit degeaba. Dar dacă am venit, haideți să ne comportăm ca femeia samarineancă, în sinceritatea noastră, și să-I spunem: Doamne, dă-ne apa cea vie, să o bem și noi, și să putem spune la sfârșit, fără să fim mincinoși: Am văzut lumina cea adevărată, am primit Duhul Cel Ceresc.”
Răspunsurile liturgice au fost date de Corul „Diaconia” a Catedralei Arhiepiscopale din Roman, care, la momentul chinonicului a interpretat cântările pascale alcătuite de IPS Părinte Arhiepiscop Ioachim în ultimul deceniu.
După Sfânta Liturghie, au fost premiați elevii care au obținut rezultate remarcabile la olimpiadele și concursurile de Religie, Cultură și Spiritualitate.
În cuvântul adresat celor prezenți cu acest prilej, Înaltpreasfințitul Părinte Ioachim a subliniat rolul Bisericii în educația spirituală a tinerilor: „Singura instituție care se preocupă de sănătatea spirituală a poporului, a copiilor și a tinerilor este Biserica. Școala vine ca un adagio, ea aducând cunoștințe din celelalte linii ale cunoașterii.” Referindu-se la sensul adânc al educației, a evocat cuvântul Sfântului Ioan Evanghelistul: „Viața veșnică este să Te cunoască pe Tine, singurul și adevăratul Dumnezeu, și pe Iisus Hristos, pe Care L-ai trimis.”
Pr. inspector Adrian Alexandrescu a apreciat că această zi a fost o celebrare a credinței, a educației și a valorii tinerilor: „Această zi a excelenței în educație este, în același timp, o zi a excelenței în frumusețe. Ea omagiază atât sufletul, cât și mintea, emoția divină din rațiunea lucidă, dăruirea profesorilor de religie, precum și ambiția, inteligența și devenirea elevilor prin credință, știință și cultură.”
În încheierea evenimentului, părintele paroh Adrian Ciobanu a mulțumit Înaltpreasfinției Sale pentru dragostea arătată parohiei, afirmând: „Ne uităm la acești copii, atât de frumoși, și devenim mai optimiști, simțim că avem pentru cine lupta și simțim că țara noastră are un viitor.”
Această dublă sărbătoare – a hramului și a excelenței – a evidențiat frumusețea unei comunități unite prin credință, educație și cultură. A fost un omagiu adus deopotrivă sufletului și minții, dăruirii profesorilor de religie și efortului elevilor de a deveni, prin credință și cunoaștere, oameni deplini.
La Biserica "Sfinții Împărați Constantin și Elena", an de an, au loc manifestări în cadrul proiectului eparhial „Lăsați copiii să vină la mine”.
Acest locaș de cult este singura ctitorie boierească din Bacău, fiind zidită între anii 1842 -1845. Fondatorii acestei biserici sunt boierii Enachi Krupenski și Anton Bârzu. În urma executării unor lucrări de pictură în anul 1923, biserica a fost împodobită cu frescă după desenele executate de George Sterian, care au servit mai apoi la pictura Mănăstirii Curtea de Argeș. În casele din curtea bisericii a fost multă vreme o școală, înființată în 1846, în care se pregăteau candidații pentru primirea în Seminarul teologic de la Iași. (Mioara Ignat)