Delegați ai Eparhiei Romanului și Bacăului, la serbarea Sfântului Cuvios Ierarh Pahomie de la Gledin

Cu binecuvântarea ÎPS Părinte Arhiepiscop Ioachim, o delegație a Eparhiei Romanului și Bacăului a participat la manifestările prilejuite de serbarea Sfântului Cuvios Ierarh Pahomie de la Gledin.

Sfântul Ierarh Pahomie a fost cinstit cu mare evlavie la Gledin, localitatea sa natală, în ziua de prăznuire. Sfânta Liturghie a fost oficiată de ÎPS Mitropolit Andrei, la momentul de rugăciune fiind prezentă și o delegație a Eparhiei Romanului și Bacăului. Cu binecuvântarea Înaltpreasfințitului Părinte Ioachim, la slujba din satul natal al sfântului care a păstorit pe meleagurile Moldovei, au fost prezenți  protosinghelul Andrei, mare eclesiarh al Catedralei din Roman, împreună cu apreciata Corală ”Paraschevi”. În cuvântul de învățătură adresat credincioșilor, Înaltpreasfințitul Andrei a vorbit despre păstrarea credinței având ca model pe sfântul Cuvios Ierarh Pahomie. „Suntem îndemnați să păstrăm credința dată nouă, așa cum au păstrat-o sfinții noștri, între care, la loc de mare cinste se află și Cuviosul Pahomie, care a trăit în vremuri grele și care astăzi ne zice din cer: «Străduiți-vă să păstrați credința dată odată sfinților pentru totdeauna». Acum din darul lui Dumnezeu marea majoritate a românilor sunt ortodocși. Sigur că ne rugăm și pentru ceilalți care nu sunt ortodocși. Ne rugăm Bunului Dumnezeu ca să facă în așa fel încât o dată să fie numai o singură turmă și un Păstor”, a precizat Mitropolitul Clujului. Ca o expresie a dragostei și legăturii duhovnicesti dintre Moldova și Transilvania, din partea Inaltpreasfințitului Ioachim, Arhiepiscopul Romanului și Bacăului, a fost oferită ierarhului ardelean  icoana Sfintei Cuvioase Parascheva de la Roman, alături de colecția ,,Opera omnia,,  a marelui cărturar și erudit ierarh Melchisedec Ștefănescu.

Seria manifestărilor organizate în parohia Gledin în cinstea Sfântului Pahomie au debutat luni, 13 aprilie 2015, în a doua zi de Paști, cu un concurs de interpretare a poeziei religioase, desfășurat la centrul cultural din localitate. Un moment important a fost inaugurarea bibliotecii „Mitropolitul Iacob Stamati” de la Gledin, filială a Bibliotecii Județene Bistrița-Năsăud, urmată de un simpozion dedicat Mitropolitului Iacob Stamati. Au conferențiat despre viața și activitatea marelui ierarh: managerul Bibliotecii Județene Bistrița-Năsăud, pr. Ioan Pintea, preşedintele Senatului Universității Babeș-Bolyai din Cluj-Napoca, pr. prof. univ. dr. Ioan Chirilă și pr. Daniel Niţă Danielescu, profesor de Istorie Bisericească Universală în cadrul Facultăţii de Teologie Ortodoxă „Dumitru Stăniloae” din Iaşi. Au fost prezenți la manifestare și protosinghelul Ambrozie Ghinescu de la Schitul Pocrov, protosinghelul Iacob de la Mănăstirea Neamţ, pr. Ioan Titieni din parohia Gledin, alături de alți invitați. Seara s-a încheiat cu slujba Vecerniei și un concert de cântece pascale.