În zilele de 28 şi 29 septembrie 2023, cu binecuvântarea Înaltpreasfinţitului Părinte Arhiepiscop Ioachim, Protopopiatul Bacău a organizat pentru o parte dintre preoţii ce desfăşoară o bogată activitate socială în parohiile lor, un curs interdisciplinar de formare şi informare intitulat „Rolul preotului în relaţionarea cu familiile cu copii cu dizabilităţi”.
Susţinut în sala mare a Aşezământului socio-medical şi educaţional al Parohiei „Sf. Trei Ierarhi” din Bacău, de către rasofora Miriam Dascălu, psiholingvist şi formator pe dizabilităţi din cadrul Centrului eparhial Roman, având sprijinul părintelui paroh Aurel Cîrlan, licenţiat în psihologie şi formator în acest domeniu, cursul a avut scopul de a pregăti preoţii să vină în întâmpinarea pastorală a familiilor ce deţin persoane cu nevoi speciale, din cadrul Bisericii.
Conceput pentru a iniția preoții în cunoașterea dizabilităților din punct de vedere psihologic, teologic şi pastoral, cu scopul de susținere, slujire și incluziune în Biserica Ortodoxă a persoanelor cu dizabilități și a familiilor lor, maica Miriam şi-a declarat intenţiile încă de la început:
La finalul acestui curs, am dori ca preoții să fie capabili să asume – în cadrul slujbelor, dar şi prin acțiuni și atitudini de ajutorare – printre enoriașii lor, familiile cu copii sau adulți cu dizabilități. Și astfel, Biserica să poată colabora mai bine cu instituţiile Statului, iar măsurile de ajutorare ale persoanelor cu dizabilități să fie asumate și teologic și pastoral, iar noi să răspundem astfel la slujirea semenului, oricare ar fi el, așa cum ne cheamă Domnul să ne slujim unii pe alţii.
Referitor la tema tratată, părintele Aurel Cîrlan a mărturisit:
Cred că una dintre cele mai delicate probleme pe care le poate întâmpina un slujitor al Bisericii astăzi o reprezintă pastorația copiilor cu dizabilităţi. Și poate că greutatea mai mare nu e aceea de a-i aduce aproape de Biserică și de alinarea ce vine prin Sfintele Taine, față de care acești copii arată o deosebită atracție, ci dificultatea cea mai mare o reprezintă modul în care va reuși cineva să-i înţeleagă şi să-i consilieze pe părinții acestor copii, modul în care va izbuti să le ușureze povara și în același timp suferința sufletească.
Cursul a fost structurat pe două module:
1. Abordarea psiho-medicală a dizabilităţilor (Ce sunt dizabilităţile şi care sunt tipurile lor?/ Funcţionarea cognitivă a persoanelor cu dizabilităţi/ Nevoi, aşteptări şi integrarea lor în diferite cadre de viaţă/ Jocuri de rol şi scenarii pentru înţelegerea practică/ Vizionare video de sensibilizare).
2. Perspectiva teologică, pastorală şi socială (Conceptul de persoană/ Înțelegerea antropologică și teologică a persoanei în general și a persoanei cu dizabilități în particular/ Lectura biblică a dizabilităților/ Acceptarea în Biserică/ Botez, Spovedanie și Împărtășanie/ Acompanierea părinților/ Psihoterapie ortodoxă şi asistenţă socială/ Cum putem lucra cu aceste familii în Biserică?)
În ziua a doua, în mijlocul preoţilor băcăuani a fost prezent şi părintele Eugen-Ciprian Ciuche, protoiereu al Protopopiatului Bacău, felicitând organizatorii şi participanţii. Pentru competențele obținute în cadrul acestui curs, preoţii participanţi, pe lângă numeroase materiale didactice, au primit şi o diplomă din partea formatorilor.
Întrucât majoritatea persoanelor cu dezabilităţi provin din rândul vârstnicilor putem enumera acest demers între activităţile desfăşurate de Protoieria Bacău în contextul „Anului omagial al pastorației persoanelor vârstnice”.
(Pr. Mihai-Flavius Balaban)