Cu prilejul sărbătorii Învierii Domnului, comunitatea Parohiei „Sfinții Trei Ierarhi” din Bacău a trăit momente de bucurie și comuniune în cadrul mai multor activități dedicate credincioșilor de toate vârstele. Una dintre cele mai așteptate inițiative, „Vânătoarea de comori în grădina Sfinților Trei Ierarhi”, a ajuns anul acesta la cea de-a VII-a ediție.
Evenimentul a avut loc după Vecernia din Duminica Paștilor, cunoscută îndeosebi de credincioși sub numele de „A doua Înviere”, sau Vecernia zilei de Luni din Săptămâna Luminată. Grădina bisericii s-a umplut de copilași veseli și curioși, care au pornit într-o adevărată vânătoare de ouă și iepurași de ciocolată.
Plini de entuziasm, cei mici au explorat fiecare colțișor al grădinii bisericii, căutând „comorile” ascunse printre flori și copaci. „Ouăle au fost ascunse cu dibăcie de către îngerași”, a menţionat părintele paroh Aurel Cîrlan, în timp ce copiii participau la slujbă alături de părinți și bunici. Atmosfera a fost una de sărbătoare deplină, iar bucuria celor mici s-a transmis și celor mari.
„Am avut parte de o zi minunată și plină de surprize. Fericirea se poate citi pe chipul tuturor copiilor”, a spus o mamă prezentă la eveniment.
Activitatea cu tematică pascală, intitulată „Vânătoare de comori în grădina Sfinților Trei Ierarhi”, a fost organizată cu sprijinul preoților parohiei, Pr. paroh Aurel Cîrlan, Pr. slujitor Marian Gliga și Pr. slujitor Mihai-Flavius Balaban, dar şi al voluntarilor din cadrul Asociației „Treime de Arhierei”, având atât valențe educative, cât și recreative. Toți participanții – mici și mari – au fost, în cele din urmă, câștigători ai bucuriei împărtășite în familie și în comunitate.
În a doua zi a Praznicului Învierii Domnului, la finalul Sfintei Liturghii, credincioșii au primit în dar volumul „Tanatologie și Înviere – poeme la Învierea Domnului”, o culegere de poeme semnate de Înaltpreasfințitul Părinte Ioachim, Arhiepiscopul Romanului și Bacăului. Lucrarea oferă o profundă meditație asupra tainelor vieții, morții și Învierii, fiind un dar sufletesc menit să însoțească și să întărească rugăciunea personală.
Evenimentul a culminat cu intonarea „Imnului de Înviere”, meditaţie lirică alcătuită de Înaltpreasfințitul Părinte Ioachim la Praznicul Învierii Domnului din anul 2021, care a fost cântat deopotrivă de preoți și credincioși într-un moment de profundă trăire liturgică.
Părintele paroh Aurel Cîrlan a subliniat rolul acestor inițiative în viața comunității: „Ne bucurăm că această frumoasă tradiție a prins rădăcini în inimile celor mici. Este o formă prin care copiii învață bucuria dăruirii, iar activitățile pascale ne întăresc ca parohie și ne apropie unii de ceilalți. Volumul oferit, „Tanatologie și Înviere – poeme la Învierea Domnului” este o expresie a înnoirii spirituale și a bucuriei pascale pe care o trăim împreună.”
Prin astfel de inițiative, Parohia „Sfinții Trei Ierarhi” din Bacău continuă să promoveze valorile credinței, ale familiei și ale comuniunii, oferind o mărturie vie a Bisericii lucrătoare în mijlocul oamenilor.
(Pr. B.M.F.)