În ziua de Vineri, 21 august 2020, începând cu orele 10:30 s-a desfășurat pe una din colinele Văii Trotușului un amplu ceremonial militar - religios, la un secol distanță de la bătăliile care încheiau în august - septembrie 1917 ”vara de foc” a neamului românesc.
La eveniment au participat militari ai Brigăzii 61 Vânători de Munte „General Virgil Bădulescu”, ai Batalionului 24 Vânători de Munte „General Gheorghe Avramescu”, din Miercurea Ciuc, și ai Batalionului 631 Tancuri „Oituz” din Bacău. De asemenea, au fost prezenți locțiitorul comandantului Comandamentului Forțelor Întrunite, generalul de flotilă aeriană Valerică Vrăjescu, comandantul Bazei 95 Aeriană „Erou căpitan aviator Alexandru Serbănescu”, generalul de flotilă aeriană Leonard – Gabriel Baraboi, locțiitorul comandantului Brigăzii 61 Vânători de Munte „General Virgil Bădulescu”, colonel Vasile Cristea. Din partea oficialităților locale au venit deputatul Ionel Palăr, președintele comisiei parlamentare pentru relația cu UNESCO, prefectul Sorin-Gabriel Ailenei, și primarul comunei Pârgărești, Victoria Iulișca. Au fost prezenți și reprezentanta descendenților locotenentului francez Paul Edouard Berge căzut la datorie pe Dealul Coșna în fruntea Regimentului 16 Infanterie Suceava, doamna Françoise Drausin, nepoata locotenentului erou, și reprezentantul Ambasadei Republicii Franceze la București, col. Daniel Parpaillon.
Pentru aducere aminte și pentru evocarea luptelor date pe Dealul Coșna acum mai bine de o sută de ani, la ceremonial au mai fost prezenți și membri ai Asociației „Tradiții Militare Românești”, din Bacău, coordonată de col. (rtr.) Stelian Cojocaru, și Garda de onoare i-a prezentat onorul generalului Valerică Vrăjescu, iar fanfara militară a intonat imnurile naționale ale României și Franței.
Din partea participanților, la ansamblul monumental au fost depuse coroane de flori, iar asociațiile Cultul Eroilor, subfiliala Slănic Moldova, și Tradiții militare Român ești” au depus coroane de flori și la Monumentul dedicat eroului grenadier Constantin Mușat, aflat tot pe Dealul Coșna. La final, membri ai asociațiilor „Tradiții Militare” și Asociația Militarilor Germani, din București, au simulat luptele purtate acum 103 ani pe Dealul Coșna. (pr. Silviu Neicu)