Bucurie sfântă în Parohia Văsâiești din Protopopiatul Moinești

Parohia Văsâiești din Protopopiatul Moinești a primit în dar un veșmânt ce a acoperit pentru o perioadă de timp Sfintele Moaște ale Cuvioasei Maicii noastre Parascheva de la Iași.

Sărbătoarea comunității din Văsâiești a început în ziua Odovaniei Praznicului Înălțării Domnului, vineri, 18 iunie 2021, în biserica cu hramul „Sfintei Cuvioase Parascheva”, cu săvârșirea Aghesmei și a Tainei Sfântului Maslu, de către părintele protopop Costel Mareș alături de un sobor de preoți, iar la final a fost săvârșită Acatistul Sfintei Cuvioase Parascheva și slujba de sfințire a raclei ce va adăposti veșmântul Sfintei Cuvioase Parascheva și care va fi așezată spre închinare în această biserică.

Astfel, cu binecuvântarea Înaltpreasfințitului Părinte Ioachim, Arhiepiscopul Romanului și Bacăului, acest veșmânt a fost dăruit de către Înaltpreasfințitul Părinte Teofan, Mitropolitul Moldovei și Bucovinei. Demersurile pentru primirea acestui sfânt odor au fost inițiate în anul 2018 de către părintele Gheorghe Turcu, preotul paroh de la acea vreme, și  cu implicarea doamnei Elena Tiperciuc, fiică a parohiei, și continuate de către actualul preot paroh, părintele Constantin Florariu.

In cuvântul său, părintele protoiereu Costel Mareș a subliniat importanța acestui eveniment unic din viața acestei parohii, dar și binecuvântarea prin care Bunul Dumnezeu o face prin rugăciunile Sfintei Cuvioase Parascheva pentru zona aceasta.

„Protoieria Moinești are aproape un sfert din parohiile din cuprinsul ei închinate Sfintei Cuvioase Parascheva, iar acest lucru vorbește de la sine despre evlavia credincioșilor din această zonă față de Sfânta Parascheva. Prin acest veșmânt, oferit în dar, a rânduit Dumnezeu ca să răsplătească evlavia înaintașilor noștri care au dorit ca bisericile înalțate să fie sub ocrotirea acestei Sfinte. Peste veacuri Sfânta Parascheva continua această dragoste milostivă asupra noastră a tuturor, pentru că acest veșmânt așezat spre închinare este o manifestare a milosteniei sale față de noi cei de astăzi, si totodată Sfânta ne cheamă pe fiecare să ne îmbrăcăm în haina virtuților și ne oferă darul său de sfințenie din sfințenia pe care a primit-o de la Dumnezeu.” Pr. Protopop Costel Mareș

Totodată părintele protoiereu a mulțumit tuturor celor care au făcut posibil acest moment de aleasă bucurie, celor doi ierarhi, Înaltpreasfințitului Părinte Teofan, Mitropolitul Moldovei și Bucovinei, și Înaltpreasfințitului Părinte Ioachim, Arhiepiscopul Romanului și Bacăului, dar și celor doi părinți, părintele Gheorghe Turcu, cel care a început acest demers, și părintele Constantin Florariu, cel care a continuat și care a dus la îndeplinire primirea acestui mare dar.

La rândul său, părintele Constantin Florariu, preotul paroh al Parohiei Văsâiești, a evidențiat bucuria trăită la acest eveniment ce are loc nu întâmplător în anul 2021, anul în care se împlinesc și 380 de ani de la aducerea moaștelor Sfintei Parascheva la Iași.

„Acest dar a pecetluit și împlinirea a 30 de ani de la punerea pietrei de temelie a noii biserici din Văsâești și a 15 ani de la târnosirea ei, din data de 6 iunie 2006 la Praznicul Sfintei Treimi. Iată că nimic nu este întâmplător în viață. Mulțumim pe această cale tuturor celor care s-au implicat în împlinirea acestui deziderat.” Pr. Constantin Florariu

La finalul acestei sărbători părintele paroh a citit Hrisovul dat de către Înaltpreasfințitul Părinte Teofan, Mitropolitul Moldovei și Bucovinei, act ce însoțește veșmântul oferit în dar și care atestă că acest veșmânt a acoperit pentru o perioadă de timp Sfintele Moaște ale Cuvioasei Maicii noastre Parascheva de la Iași.

Pomenește Doamne pe ctitorii și binefăcătorii acestui Sfânt Locaș!

 

Pr. Cristian-Ioan Balaban