Cu binecuvântarea Înaltpreasfințitului Părinte Arhiepiscop Ioachim marți, 9 februarie, preacuviosul părinte arhimandrit Pimen Costea, vicar eparhial, alături preacuviosul părinte arhimandrit Andrei Ioniță, exarh cultural, de preoți consilieri și inspectori eparhiali a oficiat slujba de pomenire a doi mari ierarhi ai Bisericii Ortodoxe Române, Ilarion Mircea Băcăuanul, și Teoctist Patriarhul, în Catedrala arhiepiscopală „Sfânta Cuvioasă Parascheva” din Roman.
La Catedrala Arhiepiscopală „Sf. Cuv. Parascheva” din Roman a fost oficiată marți, 9 februarie a.c. Sfânta Liturghie, iar de la ora 10.00 slujba Parastasului pentru arhiereul Ilarion Mircea Băcăuanul (1873-1950), la împlinirea a 71 de ani de la nașterea sa în ceruri, dar și pentru Teoctist Patriarhul (1915-2007).
O scurtă istorie despre viața Arhiereului Ilarion a fost prezentată de preotul romașcan Florin Țuscanu.
În această lună februarie mormântul Ierarhului Ilarion devine loc de pelerinaj. De 16 ani ne adunăm aici să îi cinstim memoria și să redescoperim acest frumos chip și blând al unui ierarh care a slujit aici la catedrala din Roman din 1902 până în anul 1950 în luna februarie când s-a stins din viață în urma unei suferințe, la vârsta de 77 de ani. A fost un om care s-a risipit generos în multe slujiri. A fost mai întâi învățător în zona Romanului, apoi a venit la catedrală aici unde a fost călugărit. Astfel, Ioan Mircea, tânăr teolog la București, devine în anul doi de facultate monah cu numele de Ilarion. De aici ascensiunea lui cunoaștere o rapidă creștere ca diacon, preot, arhimandrit, mare ecleziarh al catedralei, profesor la Seminar și egumen la Biserica Precista Mare din Roman, patru decenii. Din anul 1910, cu decret regal, este numit mare egumen al acestei mănăstiri de odinioară.
Un cuvânt meditativ a fost rostit și de părintele arhimandrit Pimen Costea, care a îndemnat tânăra generație la deprinderea și păstrarea valorilor morale și sociale, pledând pentru o inteligență a credinței.
Preacuvioși și preacucernici părinți, stimate domnule primar și domnule viceprimar, onorați membri ai Consiliului local de la Ruginoasa, evenimentul la care ați participat astăzi este un eveniment de aducere aminte și nu am să insist asupra lui decât atât cât să spun că cei care au lucrat pentru oameni și au investit în oameni, amintirea lor rămâne peste timp. Cei care au făcut altceva cu viața lor și care au încercat să își înscrie numele în istorie prin faptele nevrednice de pomenire, au fost dați uitării încă din timpul vieții lor, nimeni nu își mai aduce aminte de ei, lucru care face ca cei care au grija sufletelor celorlalți, fie că vorbim despre educatori și învățători, fie că vorbim despre slujitori ai sfintelor altare, s-au despre cei care trudesc într-un fel sau altul pentru bunăstarea și chivernisirea comunităților sau a vieții oamenilor le vedem numele înscrise în paginile de istorie ca aducere aminte. Așadar, dragi copii, dacă veți dori a ajunge să vi se pomenească numele peste timp încercați să fiți oameni înainte de toate, încercați să deprindeți valorile morale, culturale și sociale de la părinții voștri, de la cei pe care istoria vi-i amintește. Arhiereul Ilarion se înscrie între aceștia care au trudit pentru cei pe care Dumnezei i-a încredințat lor spre păstorire. Vrednică să îi fie pomenirea! Veșnică să îi fie amintirea!
La eveniment a participat și preotul Daniel Lefter, alături de credincioși și copii din Parohia Ruginoasa, locul natal al vrednicului de pomenire arhiereu Ilarion Mircea Băcăuanul, acolo unde memoria sa este mereu vie.
După Liturghie, soborul preoților și credincioșii prezenți, s-au deplasat în procesiune, în sunetul clopotelor și al cântărilor sfinte, unde a fost oficiat un Trisaghion la mormântul ierarhului Ilarion situat în curtea Centrului eparhial, lângă cel al episcopului Lucian Triteanul, alături de care a slujit Eparhia Romanului și Bacăului, în calitate de arhiereu, vreme de aproape trei decenii.
La final, prinoasele folosite la slujba parastasului au fost oferite credincioșilor prezenți. Răspunsurile la strană au fost oferite de Corala „Diaconia” a Catedralei Arhiepiscopale. (pr. Daniel Marari)