Actorul Dan Puric și Corala „Armonia” i-au încântat pe băcăuani

Preț de câteva ore, băcăuanii au trăit la superlativ atmosfera Nașterii Mântuitorului Hristos în smerita peșteră a Betleemului. Corala „Armonia a Arhiepiscopiei Tomisului, dirijată de părintele arhidiacon conf. univ. dr. Ioan Iulian Dumitru, a mângâiat sufletele tuturor celor prezenți, cler și popor creștin, printr-un concert extraordinar de colinde tradiționale românești și străine, precum și câteva cântece patriotice. Alături de ei a conferențiat și maestrul Dan Puric. Moderatorul evenimentului a fost părintele Ciprian-Ioan Ignat, secretar eparhial al Arhiepiscopiei Romanului și Bacăului.

Duminică seara,  în data de 9 decembrie 2018, începând cu ora 17.00, la Teatrul de Vară „Radu Beligan” din Bacău, cel  mai bun cor bărbătesc din lume a încălzit inimile băcăuanilor, pentru a-L primi pe Pruncul Iisus prin tradiționalul concert de colinde, organizat anul acesta sub genericul „Crăciunul - descoperirea lui Hristos în plenitudinea iubirii”.

Evenimentul, ce a marcat debutul sărbătorilor de iarnă, a fost organizat de Arhiepiscopia Romanului și Bacăului prin Protopopiatul Bacău în parteneriat cu Primăria municipiului Bacău şi sub directa coordonare a părintelui protopop Costică  Busuioc.

 În cuvântul de deschidere, părintele Ciprian-Ioan Ignat, moderatorul acestui regal muzical de excepție, a urat bun venit băcăuanilor, anunțând totodată faptul că organizarea unui astfel de eveniment dedicat Centenarului Marii Uniri reprezintă un gest frumos de rememorare și de recunoștință pentru înaintașii noștri care au apărat țara cu prețul vieții lor, dar și un imbold de comunicare în comuniune adresat oamenilor în general.

După o primă suită de colinde interpretate magistral de membrii coralei Armonia, actorul Dan Puric, unul dintre cei mai renumiți reprezentanți ai laicatului creștin, a încântat audiența vorbind despre semnificațiile întrupării lui Dumnezeu în istorie, despre modul eronat în care este receptat Crăciunul în societatea contemporană, despre românitate și identitate, despre moștenirea creștină a Europei și nevoia de mărturisire a crezului religios de către generație tânără.

După discursul maestrului Dan Puric, aplaudat îndelung de cei peste 1500 de spectatori, a urmat cea de-a doua parte a concertului de colinde susținut de Armonia, finalizat cu un buchet de cântări patriotice oferit băcăuanilor în contextul Anului Centenar.

  În  încheiere, părintele protoiereu Costică Busuioc a mulțumit tuturor sponsorilor care au sprijinit derularea acestui proiect de suflet menit să aducă bucurie în inimi și minți pentru a conștientiza importanța trăirii în chip autentic a sărbătorii Nașterii Domnului Hristos. Totodată, maestrul Dan Puric și corala Armonia prin dirijorul lor au primit din partea Înaltpreasfințitului Părinte Arhiepiscop Ioachim, Diploma de Excelență.  Ca şi în ediţiile precedente, în încheiere, toţi cei prezenţi au intonat colindul “O, ce veste minunată!”

Corala Armonia  reprezintă elita muzicii corale românești, talentul lor fiind recunoscut și apreciat cum se cuvine pe plan internațional prin numeroase premii și medalii de aur.

(pr. Daniel Marari)