În perioada 14-21 ianuarie 2024, în Arhiepiscopia Romanului și Bacăului, cu implicarea și susținerea directă a Înaltpreasfințitului Părinte Arhiepiscop Ioachim, protopopiatele, parohiile și cele 26 de ONG-uri eparhiale, vor organiza mai multe activități socio-medicale și educțional-artistice pentru a marca Ziua culturii naționale în care vor fi implicate persoane bolnave, mai ales copii și tineri, în contextul Anului omagial al pastorației și îngrijirii bolnavilor.
Ziua culturii naționale va face debutul calendarului anual dedicat Anului omagial al pastorației și îngrijirii bolnavilor, care nu va fi marcată doar pe 15 ianuarie, ci pe parcursul unei săptămâni, timp în care medici, asistenți sociali, psihologi, preoți și alți angajați și colaboratori ai Arhiepiscopiei Romanului și Bacăului, vor implica în mod deosebit copiii și tinerii cu deficiențe, dar și alte persoane bolnave din comunitățile parohiale și dintre beneficiarii serviciilor socio-medicale și educaționale ale eparhiei.
Deși celebrăm Ziua culturii naționale, nu înseamna că persoanele bolnave nu pot trăi plenar această importantă zi, implicându-se activ în promovarea și conservarea patrimoniului cultural românesc.
Dorim prin aceste evenimente să dovedim că persoanele bolnave, mai ales copiii și tinerii cu deficiențe, pot aduce o contribuție majoră la înțelesul acestui deziderat cultural național, valorizând darurile artistice și abilitățile sociale ale acestora.
Vor fi organizate diverse evenimente la care vor participa sau la care se vor implica activ tinerii și copiii cu Sindrom Down, Autism, ADHD, dar și alții cu diferite boli cronice sau oncologice. Aceștia vor realiza în cadrul evenimentelor prilejuite de Ziua culturii naționale diferite lucrări artistice și culturale, eseuri, compuneri, picturi, desene, icoane sau obiecte manufacturiale.
Sectorul social-filantropic își propune în această perioadă, pe lângă activitatea din 15 ianuarie și semnarea unor acorduri de parteneriat cu spitalele, clinicile și mai multe cabinete medicale de specialitate din Arhiepiscopia Romanului și Bacăului, prin intermediul protopopiatelor, parohiilor și ONG-urilor eparhiale, pentru a spori impactul comunitar al activităților dedicate Anului omagial 2024. Totodată, cu prilejul Zilei mondiale de luptă împotriva cancerului (4 februarie), ne pregătim să ajungem în unitîțile medicale cu care vom avea acorduri de parteneriat, la secțiile de Oncologie și Paliație, săvârșind Taina Sf. Maslu, oferind iconițe și cărți de rugăciuni scrise de Înaltpreasfințitul Părinte Arhiepiscop Ioachim.
__________________________________________________________________________________________________________
Anul omagial al pastorației și îngrijirii bolnavilor va cuprinde peste 100 de evenimente și activități care se vor desfășura în Arhiepiscopia Romanului și Bacăului, implicați fiind ierarhul, preoții, specialiștii în domeniul medico-social și colaboratori ai eparhiei.
Pr. Ilarion Mâță