Ziua Universală a Iei românești în Parohia Vad din Iucșa

Cu binecuvântarea Înaltpreasfințitului Părinte Ioachim, Arhiepiscopul Romanului și Bacăului și sub coordonarea părintelui paroh, Cristinel Capraru, la parohia Vad din Iucșa, a fost sărbătorită Ziua Universală a Iei românești.  

Parohia Vad din Protopopiatul Roman a sărbătorit „Sfânta Treime” și  „Nașterea Sfântului Ioan Botezătorul” într-un mod cu totul solemn prin oficierea Sfintei Liturghii. Majoritatea credincioșilor au participat purtând cu bucurie tradiționalul port național, această zi fiind dedicată și serbării Zilei Universale a Iei Românești. Părintele paroh a amintit creștinilor prezenți despre faptul că această zi este dedicată Iei tradiționale românești explicând elemente de folclor, etnogeneză și port popular.

În cadrul proiectului „Dor de casă, Dor de mamă, Dor de Biserică” ediția a V-a, credincioșii prezenți au asistat la un spectacol de muzică și dans popular desfășurat în curtea parohiei.

La acest eveniment au răspuns cu bucurie interpreți de muzica populară, fii ai comunității, dar și invitați deosebiți. Astfel, au urcat pe scenă Amalia Grumezescu, Daniel Enache, Vasile Asmarandei – clape, Alecu Lazăr – acordeon, Grupul folcloric „Spic de grâu” coordonat de doamna Gabriela Bobu Hionis, din Bozieni, urmat de Grupul folcloric „Româncuțele” din Iucșa, coordonat de doamna Maria Rusu și Formația „Shukar” – 10 Prăjini, coordonați de maestrul Costică Panțiru. Prezentatorii acestui regal de trăire românească au fost Maya Apostol și Alexia Ursachi.

Cei prezenți au avut bucuria de a admira o ie de 40 metri pătrați, realizată de doamna Oana Irina Cozma în colaborare cu domnul Ilie Boloca, cât și o frumoasă  expoziție de obiecte realizate manual și prezentate de doamna Irina Ungureanu.

La sfârșitul programului, toți cei prezenți au interpretat melodia „Hai la Iucșa”, iar preotul paroh a oferit diplome de apreciere invitaților, dar și voluntarilor din parohie, care s-au implicat cu dragoste de biserică și tradiția românească la desfășurarea acestui eveniment. 

Această zi a fost dedicată rugăciunii și trăirii românești prin purtarea portului tradițional românesc, cât și prin interpretarea unor melodii populare deosebite. Gândurile de mulțumire se îndreaptă către toți cei care au răspuns cu bucurie, implicându-se în desfășurarea acestui eveniment: interpreți, voluntari, sponsori și către toți cei prezenți la acest spectacol. Cred și sper că acest eveniment și-a atins scopul și anume acela de a prezenta și de a transmite generațiilor viitoare valorile tradiționale ale poporului român. ( Pr. Cristinel Capraru)