Cu binecuvântarea Înalpreasfințitului Părinte Ioachim, în data de 5 decembrie, în contextul Zilei internaționale a voluntarilor și a Anului omagial dedicat de către Patriarhia Română educatiei tineretului creștin ortodox, Arhiepiscopia Romanului și Bacăului, prin intermediul Asociației ”Sf. Voievod Ștefan cel Mare – Hârja”, organizează work-shop-ul: ”Fii voluntar! Prin tine lumea va fi mai bună!”.
Ţinând cont de modificările survenite în această epocă la toate nivelurile, şi folosindu-ne de metodele şi mijloacele potrivite intrării în dialog cu tinerii contemporani, ne propunem să-i chemăm pe tineri la centrele sociale de la Hârja şi să-i coordonăm în desfăşurarea de activităţi educative, culturale, recreative, creative, dar şi civice, religioase etc., sub coordonarea asistenților sociali, psihologilor și ergoterapeuților de la Hârja, și a cadrelor didactice delegate pentru acest eveniment de către instituțiile de învățământ partenere. Contăm pe aceşti tineri ca ei să devină fermentul comunităţilor autentice de mâine.
Scopul proiectului este de conștientizare a importanței voluntariatului în viața tinerilor din mediul preuniversitar.
Obiectivul general îl reprezintă constituirea unor grupuri de lucru, având în componență tineri de la cele trei Centre de voluntariat și tineret din Onești, în parteneriat cu Asociația ”Sf. Voievod Ștefan cel Mare- Hârja”.
Obiectivele specifice ale evenimentului au în vedere:
- Să se organizeze mai multe activități de grup în care să fie implicați tinerii voluntari din Onești.
- Să se realizeze mai multe ateliere de tip hand - made.
- Să se implice voluntarii în relația directă cu beneficiarii centrelor rezidențiale pentru persoane vârstnice, unitatea de îngrijire la domiciliu pentru vârstnici și Centrul de zi pentru copiii aflați în dificultate.
De menționat este faptul că Asociația ”Sf. Voievod Șt5efan cel Mare - Hârja” , prin cele trei Centre de tineret și voluntariat din cadrul celor trei colegii naționale din Onești, oferă posibilitatea unui număr de peste 300 de tineri liceeni și 100 de cadre didactice, să devină voluntari pe parcursul anului școlar, la toate activitățile social - medicale, administrativ - gospodărești și cultural - educaționale pe care asociația de la Hârja le desfășoară în slujba persoanelor aflate în dificultate, vârstnici, copii și familii cu posibilități financiare foarte reduse.
(Pr. Ilarion Mâță)