Cu prilejul Zilei Internaționale a Conștientizării Autismului, Asociația „Sf. Voievod Ștefan cel Mare" Hârja, cu binecuvântarea Înaltpresfințitul Părinte Ioachim, Arhiepiscopul Romanului și Bacăului și în parteneriat cu Facultatea de Teologie Ortodoxă „Dumitru Stăniloae” din Iași, a organizat, pe 2 aprilie 2025, la Centrul Rezidențial pentru Persoane Vârstnice și la Centrul de Recuperare Neuromotorie „Sf. Parascheva" din Hârja, o serie de activități, împreună cu copii menite să atragă atenția asupra acestei condiții și asupra nevoilor specifice ale copiilor și tinerilor cu deficiențe.
Activitățile au fost desfășurate sub coordonarea doamnei Negoiță Bianca, specialist în terapie ocupațională și coordonatoare a serviciilor dedicate copiilor și tinerilor aflați în grija asociației. Aceasta, împreună cu specialiștii centrului de la Hârja, studenții, beneficiarii și familiile lor, a organizat activități intergeneraționale, recreative, educaționale, artistice și liturgice.
Opt studenți de la Facultatea de Teologie Ortodoxă „Dumitru Stăniloae” din Iași, specializarea Asistență Socială, din anii I și III, au susținut:
- o prezentare informativă de conștientizare asupra zilei aniversare,
- un atelier de terapie ocupațională,
- o piesă de teatru, oferind astfel oportunități de exprimare și dezvoltare a abilităților sociale și cognitive pentru copii.
Ziua s-a încheiat cu un tort aniversar și cu momente de rugăciune, prin oficierea Sfintei Liturghii a Darurilor mai înainte sfințite și participarea la Denia Canonului Mare al Sfântului Andrei Criteanul.
Aspecte esențiale despre autism
Pentru o mai bună informare a comunității, Asociația „Sf. Voievod Ștefan cel Mare” Hârja subliniază următoarele:
- În România, sunt înregistrate peste 45.000 de cazuri de autism, evidențiind necesitatea conștientizării și sprijinului în societate.
- Persoanele cu autism pot întâmpina dificultăți în procesarea și interpretarea emoțiilor, ceea ce le afectează capacitatea de a interacționa și de a se adapta la mediul social.
- Limbajul simplu și suportul vizual sunt instrumente esențiale în comunicarea cu persoanele cu tulburări din spectrul autismului.
- Sensibilitățile senzoriale sunt frecvent întâlnite în rândul persoanelor cu autism și necesită o atenție specială din partea comunității.
Asociația „Sf. Voievod Ștefan cel Mare” Hârja reiterează importanța sprijinului și înțelegerii pentru persoanele cu autism și își exprimă angajamentul continuu pentru promovarea incluziunii și respectului față de diversitatea umană.
Negru Gheorghe