Cu binecuvântarea Înaltpreasfințitului Părinte Ioachim, Arhiepiscopul Romanului și Bacăului, în „Ziua Culturii Naționale”, luni, 15 ianuarie 2024, la împlinirea a 174 de ani de la nașterea poetului național Mihai Eminescu, Centrul Școlar de Educație Incluzivă Nr. 2 Comănești, în parteneriat cu Protoieria Moinești, a desfășurat activitatea cultural-educativă „Eminescu, simbol național”.
Evenimentul a avut loc în capela „Sfinții Martiri Brâncoveni” a școlii și au participat 15 elevi din întregul efectiv al beneficiarilor acestui important Centru de formare a tinerilor cu cerințe educative speciale din vestul Județului Bacău.
În prima parte, doamna profesor Cristina Taraș a facilitat dialogul dintre copiii și preoții prezenți din partea Protoieriei Moinești, părintele protopop Costel Mareș, profesori, voluntari, asistenți maternali și domnul director al instituției, prof. Acsente Teddi Constantin.
În partea cultural-educativă, elevii au prezentat aspecte din personalitatea poetului Mihai Eminescu și au fost evocate particularitățile operei sale. Metodele interactive, materialele audio, întrebările și răspunsurile, planșele completate de copii, încurajările cadrelor didactice și ale voluntarilor au făcut ca informațiile esențiale să fie împărtășite.
În a treia parte, cadrele didactice, preoții și voluntarii au susținut elevii în realizarea planșelor care vor fi parte integrantă a revistei care se va edita prin implicarea Sectorului cultural și a Sectorului social ale Eparhiei Romanului și Bacăului, volum care va oglindi activitatea cadrelor didactice și a copiilor cu cerințe educative speciale, în contextul „Anului Omagial al pastorației și îngrijirii bolnavilor”, așa cum a fost declarat Anul 2024 de către Sfântul Sinod al Bisericii Ortodoxe Române.
„Am petrecut alături de elevii Centrului Școlar de Educație Incluzivă Nr. 2 Comănești clipe de neuitat. Am redescoperit frumusețea, gingășia, dragostea pe care acești copii sunt capabili să le transmită într-un mod atât de evident! A fost cu adevărat o zi a poeziei despre dăruire, perseverență, răbdare și afecțiune ! Felicităm cadrele didactice de la aceasta școală pentru misiunea nobilă pe care o împlinesc cu atâta devotament!”, a declarat părintele protopop Costel Mareș.
„Elevii, sfințiții părinți, profesorii și voluntarii au marcat această sărbătoare națională prin recitarea unor poezii scrise de Mihai Eminescu, cântece dedicate marelui poet și desene reprezentative din poeziile Lacul, Luceafărul, Somnoroase păsărele, Ce-ți doresc eu ție, dulce Românie, Ce te legeni… Sfințiții părinți au lucrat alături de elevii cu cerințe educative speciale, i-au ajutat și încurajat cu blândețe, astfel încât elevii au fost fascinați de noii lor prieteni. La sfârșitul activității copiii au fost răsplătiți de preoții prezenți cu dulciuri, fructe și iconițe”, a declarat doamna profesor Taraș Cristina.
(Pr. Codrin Laslău)