În perioada 9-11 iulie 2021, cu binecuvântarea IPS Părinte Ioachim, Arhiepiscopul Romanului și Bacăului, la Biserica Militară „Sf. Gheorghe și Eroii Neamului” din municipiul Bacău au avut loc diverse evenimente culturale și duhovnicești ce marchează cinstirea Maicii Domnului sub egida Zilele Prodromiței. Acestea sunt coordonate de preotul militar Lucian Butnaru.
Astfel, începând cu după-amiaza zilei de 9 iulie, a fost oficiată slujba Vecerniei și a Litiei, după care, părintele profesor universitar Constantin Necula de la Sibiu a susținut conferința cu tema "Trăirea smereniei în Hristos!".
După momentul susținerii prelegerii a urmat o sesiune de întrebări și răspunsuri menite să clarifice unele probleme existențiale în raport cu Dumnezeu, cu sfinții și aproapele.
Serbarea a continuat sâmbătă, 10 iulie, cu oficierea slujbei Utreniei și a Sfintei Liturghii, cu slujba Vecerniei și a Litiei, urmate de Concertul de muzică psaltică „Pe Tine Te lăudăm”, susținut de tânăra Ribale Wehbe din Liban, care a încântat publicul prezent cu vocea sa.
Evenimentul cultural-duhovnicesc al bisericii a continuat duminică, printr-un concert de muzică susținut de orchestra muzicii militare a garnizoanei Bacău. Aceste zile de sărbătoare se vor încheia luni, 12 iulie, când va fi oficiată Sfânta Liturghie în cinstea Maicii Domnului.
...
Din dorința de a bucura duhovnicește băcăuanii, dar și pentru o apropiere mai reală de Împărăteasa Cerului și a Pământului, în anul 2017 a fost adusă o copie fidelă a icoanei Maicii Domnului-,,Prodromița” din muntele Athonului, de la Schitul românesc Sfântul Ioan Botezătorul-Prodromu de la Marea Lavră, în prezent icoana aflându-se în patrimoniul bisericii militare ,Sf Gheorghe și Eroii Neamului” din municipiul Bacău.
Icoana Maicii Domnului Prodromiţa (adică Înaintemergătoarea) este o icoană făcătoare de minuni „nefăcută de mână omenească” din tezaurul Schitului românesc Sfântul Ioan Botezătorul – Prodromu de la Sfântul Muntele Athos, supranumit Grădina Maicii Domnului. Este cea mai importantă icoană a comunității românești din Sfântul Munte pentru că sunt puține icoane nefăcute de mână omenească în toată lumea ortodoxă. De-a lungul vremii, au fost făcute câteva copii, dintre care unele au rămas în Sfântul Munte, iar altele au fost trimise în România, toate fiind făcătoare de minuni.
(Pr. Daniel Marari)