Zilele parohiei „Sfântul Ioan”, de Sânziene

Biserica "Sfântul Ioan" din centrul municipiului Bacău își sărbătorește hramul de vară an de an de Sânziene. În spiritul tradiției create deja, cu acest prilej a revenit în mijlocul credincioșilor băcăuani cunoscuta icoană a Maicii Domnului de la Mănăstirea Giurgeni.

Programul duhovnicesc s-a derulat pe mai multe zile, pe parcursul cărora credincioșii băcăuani s-au închinat icoanei făcătoare de minuni adusă de la Mănăstirea Giurgeni, au citit neîntrerupt la Psaltire, au participat la slujba Acatistului Maicii Domnului și a Sfântului Maslu.

În ziua în care Biserica prăznuiește Nașterea Sfântului Ioan Botezătorul, declarată de câțiva ani Ziua Universală a Iei, un sobor de preoți s-a aflat alături de Înaltpreasfințitul Părinte Arhiepiscop Ioachim în comuniune în jurul Sfântului Potir.

În cuvântul rostit cu acest prilej chiriarhul a subliniat legătura existentă între Sfântul Ioan Botezătorul și Hristos, între Vechiul și Noul Testament. Având în vedere că anul 2021 a fost declarat de Sfântul Sinod al Bisericii Ortodoxe Române ca Anul omagial al pastorației românilor din afara României, iar ziua de Sânziene este și Ziua Universală a Iei, ierarhul a subliniat că fiecare român plecat în Occident trebuie „să fie un Ioan Botezătorul, să fie un apostol. Acolo să vorbească de Hristos. Să pună în traista cu care a plecat de acasă o Biblie, o icoană, un simbol al românismului și al României.”

La final, ierarhul i-a felicitat pe organizatori și a binecuvântat cele peste 400 de pachete pregătite pentru a fi dăruite credincioșilor care au înfruntat căldura toridă pentru a participa în ie la Sfânta Liturghie.

La momentul împărtășirii, corul Lira, al Școlii gimnaziale „Al. I. Cuza” din Bacău, sub îndrumarea dnei prof. Marinela Potârniche a încântat pe cei prezenți cu cântări și poeme religioase adecvate momentului. Pe parcursul slujbei, răspunsurile la strană au fost date de corul de maici al Mănăstirii Tisa Silvestri.

În încheiere, IPS Părinte Arhiepiscop Ioachim a mers la Centrul cultural-catehetic „Sfântul Ioan Botezătorul”, unde se desfășoară activități de tip after-school, binecuvântând cele 10 laptopuri și birouri primite săptămâna aceasta ca donație, pentru a fi folosite de către beneficiarii programelor social-culturale oferite de parohia băcăuană. Cu binecuvântarea chiriarhului și sub îndrumarea pr. paroh Marius Popescu, în același sediu își desfășoară activitatea și tinerii reuniți sub egida Asociației Studenților Creștin-Ortodocși din România, filiala Bacău.

Parohia "Sf. Ioan" este cunoscută credincioșilor băcăuani fiind una dintre bisericile istorice ale orașului, cu o comunitate activă, implicată în multiple activități sociale, culturale, filantropice și misionare. (Mioara Ignat)