Volumul „Dipticele sufletului meu”, al IPS Părinte Ioachim, prezentat la Târgul de carte LIBRIS Neamț

În perioada 19-21 octombrie a avut loc la Roman Târgul de carte LIBRIS Neamț, eveniment cultural organizat de Camera de Comerț și Industrie Neamț, în colaborare cu Primăria Consiliului Local Roman și Consiliul Județean Neamț. Cu acest prilej a fost lansat și volumul „Dipticele sufletului meu-chipuri de ierarhi și preoți”, scris de Înaltpreasfințitul Părinte Ioachim.

Desfășurat în Piața Roman Vodă, evenimentul cultural a fost pentru romașcani un prilej de a se întâlni cu diferite edituri care și-au prezentat cele mai recente și atractive titluri de carte în standurile special amenajate pentru pasionații de lectură, dar și oportunitatea de a fi martori la diferite lansări de carte și conferințe care au adus în actualitate cele mai recente apariții editoriale ale unor autori romașcani contemporani.

În acest context, sâmbătă, 21 octombrie, începând cu ora 12.30, a fost lansat și volumul „Dipticele sufletului meu-chipuri de ierarhi și preoți”, apărut anul acesta la Editura Filocalia a Arhiepiscopiei Romanului și Bacăului, și care poartă semnătura Înaltpreasfințitului Părinte Ioachim. Evenimentul a debutat cu intervenția doamnei inspector eparhial Mioara Ignat, redactor șef al Editurii Filocalia, care a adus la cunoștința publicului câteva repere istorice și publicistice legate de editură și a prezentat sumar activitatea celor doi invitați prezenți la târgul de carte pentru a vorbi despre cea mai nouă apariție editorială a Arhiepiscopului Ioachim: pr. dr. Eduard Vasile Cozma, profesor la Liceul Teologic „Episcop Melchisedec” Roman și scriitorul Marius Manta, membru al Uniunii Ziariștilor Profesioniști din România și cadru didactic la Colegiul Național de Artă „G. Apostu” Bacău .

În cuvântul său, preotul Eduard Cozma a îndemnat auditoriul să citească volumul „Dipticele sufletului meu-chipuri de ierarhi și preoți” ca pe o carte de povești care cuprinde între copertele ei fragmente din viața unor oameni care au fost modele pentru autor încă din vremea copilăriei. Au fost aduse apoi lămuriri referitoare la motivația alegerii titlului volumului subliniindu-se valoarea unor termeni încărcați de semnificații, cum ar fi memorie, amintire, dor. De asemenea, preotul profesor a vorbit despre vocația teologică a omului și nevoia sa de a se hrăni din cuvântul lui Dumnezeu, pe care cartea „Dipticele sufletului meu” o propune cititorului, personalitățile creionate în volum fiind surprinse în ipostaza unor oameni care au trăit dincolo de obsesiile pentru sănătate și distracție, garantate și obligatorii, ale omului contemporan. Totodată, preotul Eduard Cozma a vorbit despre doza de responsabilitate a autorului care alege să vorbească despre personalități ale vieții religioase românești pe care dorește să el țină în ființă, manifestându-și astfel dorul după prezența acestora în forma mărturisitoare a semnificațiilor lucrării lor duhovnicești pentru viața celor cărora le-au acordat paternitate spirituală.

Profesorul Marius Manta, el însuși autor de carte, cel care a semnat prefața volumului „Dipticele sufletului meu”, a rememorat câteva fragmente din întâlnirile avute cu autorul acestei apariții editoriale, „lăsând inima să vorbească” despre calitățile sufletești și intelectuale ale Înaltpreasfințitului Părinte Ioachim, despre capacitatea de analiză și discursul armonios, confesiv, al său, dar și despre Ierarh ca model de urmat alături de personalitățile prezente în carte. Totodată, domnia sa a prezentat profilul autorului ca fiind cel al unui „bibliotecar de sentimente”, plin de generozitate și de spirit literar care adună într-un corpus portretistic valori constante trăite în prezența unor spirite înalte ale teologiei românești în perioada activității sale misionare de arhiepiscop al Eparhiei Romanului și Bacăului. În încheierea prezentării sale, domnul Marius Manta a îndemnat auditoriul să caute frumosul pus în evidență de autorii de carte care au capacitatea să surprindă profunzimile trăirii umane autentice, dezbrăcate de negativitate și consumism.

În încheiere, auditoriul a fost invitat la dialog cu cei doi invitați, apoi a fost prezentat standul de carte alocat Editurii Filocalia. (V.B.)